Spina bifida olarak bilinen hastalık fetal omurilik kanalının tamamen kapanmayışına bağlı olarak doğumdan kaynaklı olarak yaşanan bir durumdur. Gebelik sırasında ortaya çıkmaktadır ve kötü sonuçları olmaktadır.
Spina Bifida Nedir?
Spina bifida tanımı itibariyle omurgayı oluşturan kemiklerin omuriliğin tamamen örtmesini sağlamadığı ve omurilik ve aynı zamanda ilişki sinirlerinin de açıkta kalmasına işaret etmektedir. Spina bifida terimi de kelime anlamı olarak ayrık ya da açık anlamı taşımaktadır. Bu durum gebelik sürecinde ortaya çıkmakta ve bebeğin omurgasının tam olarak gelişmemesinden kaynaklanır.
Spina Bifida Neden Olur?
Spina bifida sebebi için henüz kesin bir açıklama bulunmamaktadır. Ancak ailede nöral tüp defekti öyküsünün ya da folat eksikliğinin olması durumunda Spina bifida görülebilmektedir. Bu hastalığı etkileyen durumlar da şu şekildedir;
- Kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür.
- B9 vitaminin doğal yapısı olan folat fetüsün sağlıklı gelişim göstermesi açısından önem taşır. B9 vitamini takviyelerinin içindeki sentetik forma folik asit denilmektedir. Folik asit eksikliğinin olması Spina bifida riskini arttırmaktadır.
- Çeşitli ilaçların gebelik sırasında alınması Spina bifida gelişimi için etkili olmaktadır. Örneğin epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar Spina bifida yaratabilir.
- Kan şekerinin iyi kontrolünün sağlanmadığı diyabetli kadınların Spina bifidalı bebek sahibi olma oranları daha yüksektir.
- Gebelik öncesinde görülen obezite Spina bifida durumunu tetiklemektedir.
Spina Bifida Belirtileri Neler?
Spina bifida belirtileri hastalığın durum ve tipine göre değişmektedir. Genelde sinirler etkilenmediği için hiçbir belirti görülmeyebilir. Fakat bazen saçta anormallik, küçük bir çukur bölgesi ya da doğum lekesi gibi belirtiler olarak kendisini gösterebilmektedir. Bunun yanında omuriliğin etrafında yer alan zarlar omurgadaki açıklıktan dışarıya doğru sarkabilir. Bu durum da içi sıvı ile dolu kesenin oluşmasına neden olur.
Dokular ve sinirler de korunmasız şekilde dışarıda olabilir ve kesenin üzeri cilt ile kaplanmış durumdadır. Bu kesenin yanında ileride yürüme sorunları, bacak şekil bozuklukları ve mesane kontrol edememe gibi sorunlar da görülecektir.
Spina Bifida Tedavisi
Spina bifida tedavisi gebelik durumunda fark edildiyse doğum öncesinde ameliyat ile yapılmaktadır. Bunun yanında doğum sonrasında ise fizyoterapi uygulaması sağlanmaktadır.