Günümüzde orta yaşlarda insanlarda da görülebilen eklem kireçlemesi problemine erken zamanda önlem almak son derece önemlidir. Bu yazımızda eklem kireçlemesine ne iyi gelir ve eklem kireçlemesinin önüne nasıl geçebiliriz gibi soruların yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Eklem kireçlenmesi eskiden daha çok yaşlı insanlarda görülebilen bir hastalık iken günümüzde ise orta yaş grubunda da oldukça sık görünmeye başlamıştır. Bunun sebebi ise hayatımıza giren teknoloji ile birlikte insanların hareketsiz yaşama alışması veya hazır beslenme şeklidir. Durum böyle olunca da eklem kireçlemesi hastalığının kronik bir hâl alması kaçınılmaz duruma gelmektedir.
Eklem kireçlemesi, eklem ve çevresindeki kıkırdak yapısıyla alakalı bir tür aşınma ve kıkırdakların işlevini yerine getirememesi durumunda ortaya çıkan ve zamanla ilerleyebilen kronik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerin yaşam kalitesi doğal olarak zamanla düşecektir ve ilerleyen zamanlarda içinden çıkılmaz bir duruma gelecektir. Bunu önlemek ise kişinin kendi elindedir.
Eklem kireçlenmesini neler tetikler?
Bu hastalığı tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. En başta yaşlılık olmak üzere aşırı kilo, sigara ve alkol tüketimi, hareketsiz yaşam, sürekli hazır gıdaların tüketilmesi, asitli içeceklerin çok tüketilmesi ve çeşitli kazalar eklem kireçlenmesini başlıca tetikleyen faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu faktörlerden özellikle de kişinin kendi elinde olan beslenme şekli, hareketsiz yaşam veya zararlı alışkanlıklar gibi durumlar ortadan kaldırılarak kireçlenme hızı yavaşlatılabilir.
Eklemler bir kez kireçlenmeye başladıysa bunu eski durumuna yani orijinal hâline getirmek ise imkansızdır. Sadece bu hastalığın ilerleme durumu yavaşlatılır ve bu sayede yaşam kalitesi belirli bir seviyeye getirilir.
Ekrem kireçlenmesine ne iyi gelir?
Tamamen geçmeyen bu hastalığı belirli bazı alabileceğiniz önlemler sayesinde ilerlemesini yavaşlatmanız mümkündür.
İlk olarak kireçlenme şikayeti ile doktora gittiğiniz zaman da doktorunuz bu önerileri size sıralayacaktır. Ardından şikayetler ilerlerse farklı müdahaleler söz konusu olabilmektedir.
Öncelikle spor ve egzersiz eklem kireçlenmesine en iyi gelen aktivite olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de vücudun tüm kaslarının ve eklemlerinin çalıştığı bazı sporlar bu hastalık için önerilmektedir. Örneğin denizde veya havuzda yüzmek eklem kireçlenmesine en iyi gelen spordur. Bazı sporlar bazı eklemleri çok çalıştırmadığı için hastalığın bölgesine bağlı olarak önerilmez. Örneğin kollarda kireçlenme varsa yürüyüş yapılması kollardaki kireçlenmeyi çok da etkilemeyecektir. Ancak yürüyüşten sonra bir miktar şınav veya mekik çekilmesi son derece faydalı olacaktır.
Aşırı kiloya sahipseniz ve beslenme alışkanlıklarınız kötü ise bu durumu da kesinlikle değiştirmeniz gerekir. Aşırı kilolu insanların vücudunda zaten belirli bir yaştan sonra birçok hastalık ortaya çıkar. Sağlığınızı korumanız adına fazla kilolarınızı vermeniz ve beslenme düzeninizi de değiştirmeniz gerekir. Kiloların verilmesi eklem kireçlenmesinin önüne geçecektir.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların terk edilmesi de sağlığınız açısından son derece önemlidir. Özellikle de sigara, kişiyi daha hareketsiz bir yaşama alıştırdığı için eklem kireçlenmesine hem doğrudan hem de dolaylı olarak ivme kazandırmaktadır. Sigarayı bırakmak daha rahat nefes almanızı ve daha zinde olmanızı sağlayacaktır.
Bol miktarda protein içeren besinler tüketilerek de kireçlenmenin yavaşlatılması söz konusu olabilmektedir. Örneğin balık, yumurta, süt gibi kemik ve eklemleri güçlendirici etkisi bilinen bu gıdaları düzenli olarak tüketmeniz hem kireçlenmeyi yavaşlatır hem de sağlığınızı genel olarak korumaya yardımcı olur.
Kireçlenme arttıkça çeşitli fıtık türlerinin oluşma ihtimali de yükselecektir. Bunlardan en çok bilinenleri ise boyun ve bel fıtıklarıdır. Ayrıca egzersiz yaparken de çeşitli zorlayıcı hareketlerden kaçınmak gerekir.