Dünya üzerinde yaklaşık 200 milyon kadını etkileyen çikolata kisti ile ilgili daha önceki yazımızda belirtileri hakkında bilgiler vermiştik. Şimdi de çikolata kisti tedavi yöntemleri hakkında detaylı araştırmalar sunacağız.
Çikolata kisti başta yorgunluk hissi olmak üzere birçok belirti gösteren ve teşhis edilmesi zor olan bir hastalıktır. Yorgunluk hissinin yanı sıra vücudun çeşitli bölgelerinde ağrılar, adet döneminin aşırı sancılı geçmesi, çeşitli sindirim problemleri, cinsel problemler ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar da diğer belirtileri arasında yer alır.
Bu belirtilere sahip olan kadınların zaman geçirmeden bir kadın doğum uzmanına görünmeleri gerekmektedir.
Çikolata kisti tedavi yöntemleri nelerdir?
Çikolata kistinin birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır ancak Türkiye’de genellikle ilaç tedavisi ve cerrahi müdahale bu hastalığın tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerdir. Bu tedavi seçenekleri elbette hastanın ve doktorun arasındaki iletişime göre değişebilmektedir. Kadının hamile kalma isteği de tedavi yönteminin belirlenmesinde etken rol oynar.
Uzman doktorlar genellikle cerrahi müdahaleyi en son çare olarak kabul etmektedirler. Bunun sebebi ise ameliyatın hem daha riskli hem de daha zor oluşudur. İlk önce diğer tedavi yöntemleri denenir ve çare bulunmaz ise son çare olarak hasta ameliyat edilebilir.
Hastalığın belirtileri ağrısında şiddetli ağrılardan bahsetmiştik. Doktorun vermiş olduğu ilaçlar arasında ağrı kesiciler de bunun için bulunmaktadır. Bu ağrı kesiciler vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan ağrıların azaltılmasında önemli rol oynarlar. Ancak bazı durumlarda ağrı kesiciler fayda etmez ve bu durumda doktor diğer tedavi yöntemlerini denemeye karar verir.
-
İlaç Tedavisi
Çikolata kistinin en başta yer alan tedavi yöntemleri ilaç tedavisi olarak kabul edilir. Özellikle de ağrıların giderilmesi için verilen bu ilaçlar ise kesin bir tedavi yöntemi olarak kabul edilmez. Yani ilaçla bu hastalığın belirtileri azaltılabilir ve hatta yok olabilir ancak ilaçlar bırakıldıktan bir süre sonra belirtiler tekrar ortaya çıkabilir. Bu durumda daha önce ilaç tedavisi görüldüğü için farklı bir tedavi yöntemi tercih edilmelidir.
Bu ilaçlar arasında doğum kontrol hapları da verilebilir. Bunun sebebi de hastalığa sebep olan hormonların kontrol altına alınmak istenmesidir.
-
Cerrahi Müdahale
Çikolata kisti hastalığında birçok ameliyat yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerden hangisinin hastaya en uygun olduğuna ise doktorlar karar verirler.
Hasta eğer çikolata kistine sahip ve hamile kalmak istiyorsa genellikle endometriozis ameliyatı tercih edilir. Bu ameliyatta hastanın rahmine zarar verilmeden kistin alınması sağlanır.
Laparoskopik yöntemlerle ameliyat da mümkündür. Kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopik yöntemle herhangi bir risk olmadan kist bölgesi göbek deliğinden girilerek temizlenir. Temizleme cihazının ucundaki kamera sayesinde yüksek başarı oranları elde edilir ancak bazı durumlarda hastanın açık ameliyat olması da gerekebilir. Böyle bir durumun kararını da yine doktor vermelidir.
Histerektomi olarak bilinen son yöntem ise ağrıların çok şiddetli olduğu durumlarda tercih edilmektedir. Bu ameliyat esnasında rahim ve yumurtalıklar tamamen alınır ve bu durumdan sonra hasta kesinlikle hamile kalamaz. Genellikle doktorların en son tercih ettiği yöntem budur. Hastalığın durumu ilerlemiş ve kistte yayılma durumu gerçekleşmiş ise bu yöntem tercih edilebilir. Bunun için de erken teşhis ve hastalığın ilerlememesi son derece önemlidir.
Cerrahi müdahaleler içinde en hızlı iyileşme oranı ise kapalı ameliyatta görülür. Hasta kısa bir sürenin ardından günlük yaşamına devam edebilir ve günlük ihtiyaçlarını karşılayabilir ve çalışıyorsa işine geri dönebilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişse de ortalama olarak 2 haftadır.