Salı, Ocak 16, 2024
Ana SayfaKadınsıErken Doğan Bebeklerde Akciğer Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır?

Erken Doğan Bebeklerde Akciğer Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır?

Prematüre yani erken doğan bebeklerde akciğer gelişimi ne zaman tamamlanır? Sorusu, bu bebeklerde kronik akciğer sorunlarının fazla görülmesi nedeniyle annelerin endişeyle cevap aradıkları sorulardan biridir. Bilindiği üzere prematüre bebeklerde yaşanan en önemli sağlık sorunlarının başında, akciğer gelişimi problemleri gelmektedir.

Erken Doğan Bebeklerde Akciğer Gelişimi Ne Zaman Tamamlanır?

Erken doğan bebeklerde yaşanan önemli sıkıntılar arasında olan akciğer sorunlarına karşı gereken duyarlılık ebeveynler tarafından gösterilerek, sorunların tedavisine vakit kaybedilmeden başlanılması gerekir. Kronik akciğer hastalığı olarak nükseden bu sorunlar, ileriki yaşlarda daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle solunum problemlerinde artış olması, farklı kronik rahatsızlıklara da neden olabilir.

Yapılan tıbbi araştırmalar prematüre bebeklerin yaşam sürelerinin, doğrudan akciğerlerin olgunlaşması ile karakterize olduğunu göstermektedir. Akciğer olgunlaşması ise bebeğin ne kadar erken doğduğuna göre değişiklik gösterebilecek durumlardan biridir.

Doğumla birlikte tüm organların olgunlaşması için gelişim süreçleri farklıdır. Erken doğan bebeklerde akciğerlerin fonksiyonu veya şekil olarak yapılarında görülen farklılıkların iyileştirilmesi, ancak erken ve doğru tedavi ile mümkündür.

Erken doğan bebeklerin akciğer gelişimlerini tamamlamaları hakkında net bir süre vermek pek mümkün değildir. Ancak doğru tedavinin vakit kaybedilmeden yapılması, akciğer olgunlaşmasını önemli ölçüde hızlandıracaktır. Gelişim sürecinin ne kadar süreceği hakkında en doğru bilginin alınması için, bebeğin muayenesi sonrasında genel sağlık durumu dikkate alınmalıdır. Bu durumda bile doktorunuzun muhtemelen size belirli bir süre vermesi mümkün olmayıp, genel geçer bir tahmin yapması söz konusu olabilir.

Bebeklerde Solunum Sistemi Gelişimi

Amniyon sıvılar bebeklerde solunum sisteminin yeteri kadar gelişebilmesi için önemli bir yere sahiptir. Bu durum doğrudan bebeğin böbrek gelişimi ile karakterize bir durum olup, bebeğin böbrek gelişiminin olmaması nedeniyle amniyon sıvının olması da söz konusu değildir.

Erken doğum riski olan hamileliklerde kullanılabilecek bazı ilaçlar, anne karnındaki bebeğin solunum yolunun gelişimine veya sorunların azalmasına etki edebilir. Doğumdan önceki 24 saat içerisinde anne adayına verilen kortizon içerikli bazı ilaçlar, bebeklerde akciğer gelişiminin hızlanmasına yardımcı olarak, bebeğin yeni dünyaya hazırlanmasına yardımcı olabilir. Diğer yandan bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte erken doğumlar için, bazı tedavi yöntemlerinin genel sağlık durumu dikkate alınarak uygulanması mümkündür.

Hangi Bebekler Solunum Güçlüğü İçin Risk Taşıyorlar?

Solunum güçlüğü için en fazla risk altında olan bebekler, diyabetik annelerin dünyaya getirdiği bebekler ile erken doğum ile doğan bebeklerdir. Bunların yanı sıra anne karnındayken kakasını yapan ve solunum yoluna kaçan bebeklerde de solunum güçlükleri görülebilmekte olup, bu durum genellikle nadir karşılaşılan durumlardan biridir.

Genetik yatkınlığa sahip olan bebeklerde ise, erken doğumdan bağımsız olarak solunum problemlerinin görülmesi mümkün olabilmektedir. Yine nadiren sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde, kısmen solunum rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Bu nedenle uzmanlar, mümkün olduğu kadar normal doğum yapılmasını tavsiye ederler.

Yapılan araştırmalar geçici olarak yaşanan solunum problemlerinin, ortalama 1 haftada tedavi edildiğini göstermektedir. Fakat çok erken doğuma bağlı olarak akciğer gelişiminin tamamlanmaması durumunda, solunum sıkıntılarının tedavisi çok daha uzun sürebilmekte hatta bazen yaşam boyu devam etmektedir.

Risk taşıyan bebeklerin solunum sıkıntısı yaşamaması veya daha az yaşaması için, bebeğe özel olarak hazırlanacak yeni doğan bakım programlarının yapılması faydalıdır. Bu nedenle doktorunuz, bu konularda da çeşitli tavsiyelerde bulunarak süreci yönetecektir.

Bebeklerde antibiyotik kullanımı ile ilgili kafanıza takılan sorular için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR