Zarif Kelime Anlamı
- Güzel, hoş , nayif , zarafet , beğenilen , görünüş , çekicilik ve biçim
- Konuşması ve davranışı hoş olan.
Zarif Ne Demektir?
Türkçemizde zarif kelimesi beğeni belirten bir sıfatlandırmadır. Bu kelime mecazen kullanıldığı gibi bir insanın hal ve hareketlerinin inceliğini belirtmek içinde kullanılabilir. Genellikle kadınların davranış biçimlerinde zarif kelimesi oldukça sık rastlanılmaktadır. Ancak sadece kadınların değil erkeklerinde zarif davranışları bulunabilir. Zarif kelimesin tam olarak anlamı göze hoş geleni, beğenilen diye tabir edilebilir. Eğer bir insanda zarif bir nitelik arıyorsak onu bu kelime ile sıfatlandırmak için duruşuna, davranışlarına, edasına bakmak yeterli olacaktır. Bununa birlikte bazı insan konuşması ile de zarif bir etki yaratabilir. Bu yüzden zarif kelimesinin kullanıldığı alanlar kişilere göre değişim göstermektedir. Zarif kelimesi bir insana nitelik kazandırdığı gibi bir nesneye de anlam katabilir.
Zarif Kelimesinin Kullanım Alanları
Zarif kelimesi bir insana işaret edebileceği gibi bir duygunun karşılığı da olabilmektedir. Örneğin bir insan çok hoşunuza giden bir davranış sergilediğinde, yapılan davranışa bir anlam yükler ve bunun çok zarif bir düşünce olduğunu belirtirsiniz. Zarif kelimesi bu yüzden birçok insan tarafından farklı yerlerde kullanılmaktadır. Siz beğendiğiniz bir davranışı belirtirken bir başkası, yapılan konuşmayı zarif ve anlamlı bulabilir. Bazen de bir insanın üzerindeki kıyafet kişiye zarif bir hava katmış olabilir. Bu yüzden zarif ne demektir dediğimizde kullanılan yere göre onu biçimlendirmek mümkündür. Genel anlam bakımından beğeni, hoşlantı ve asalet bildirmektedir.
Zarif Kelimesinin Mecaz Anlamda Kullanılması
Bazı kelimelerin mecazi anlamları da bulunmaktadır. Bunlardan biride zarif kelimesidir. Herhangi bir nesneyi beğendiğimizi veya nesnenin ince bir yapıya sahip olduğunu zarif kelimesi ile anlamlandırırız. Nesnelerin zarif olarak sıfatlandırılması genellikle göze hitap edebilmesidir. Ancak bazen bir mimari yapıda çok zarif ve göz kamaştırıcı olabilir. Bununla birlikle edebi bir eserin üslubu hakkında görüş bildirirken zarif bir anlatım dili olduğunu söyleyebiliriz. Gördüğünüz gibi zarif kelimesinin çoklu bir vazifesi vardır. Etkileyici hal, tavır, durum, biçin bildirmek için kullanılan çok uygun bir kelimedir. Tamamen güzel olanı vurgular. Çok kıymetli kelimelerin başında gelir. Özellikle bir insanı zarif olarak adlandırmak oldukça gurur verici bir durumdur.
Zarif kelimesi ancak bu kadar güzel anlatılırdı. Açıkçası son dönemlerde (yaşadığımız yıllar içerisinde) zarif bir insan bulabilmek oldukça güçtür.
Zarif kelimesini en çok yakıştırdığım insanlar Zeki Müren, Barış Manço, Cem Karaca gibi sanat camiasından insanlar diyebilirim. Günümüze dönüp baktığımız vakit aşırı derece kaba insanlarla dolu, sanatçıyım diyen insanların ağızlarında küfür, hakaret vb. sözler çıkıyor!
Ben insanların birbirlerine hakaret etmelerine, küfür etmelerine ve en önemlisi şiddet uygulamalarına tahammül edemiyorum. Bu Dünya’da taş çatlasa ortalama 60-70 yıl yaşayıp daha sonra öleceğiz. Zarif, kibar ve saygılı bir insan olmak varken neden birbirimizin kalbini kırıyoruz ki? Açıkçası bu durumu çok fazla sorguluyorum, bir insan bir diğer insana neden şiddet uygular?
Günümüz gençlerine bakıyorum! Keşke o gençleri görmez olsaydım diyorum, birbirlerine karşı saygısızlar ki; anlatamam. Neden diyeceksiniz? Şakayla karışık birbirlerinin analarına, bacılarına küfür ediyorlar! Bu durumda evet şiddet uygulanır, belki daha fazlası da olabilir… fakat bir insan şaka diye nasıl böyle bir şey yapar?!
Biraz konuyu dağıtmış olsamda, hayalimde bir gramafon sahibi olmak var ve o odamın içerisinde deniz akvaryumum, kitaplarım ve kanarya kuşum olacak. Aklımda çok güzel, naif bir oda planı var. Sanırım bu düşünce beni zarif bir insan hâline getiriyor? 🙂