Torna Tanımı
En genel anlamı ile bir iş tezgâhı olan torna, kesici bir ucu bulunan ve bu ucun sabit tutulup, parçaları talaş sistemi ile kaldırıp, işi isteyen kişinin istediği şekilde doğru olarak şekillendiren bir sistemdir. Esasında hemen her sanayi kuruluşunun bir torna tezgahına sahip olması gerekirken bazı firmalar torna işlerini esas işi torna olan kuruluşlara yaptırarak iş sürelerini en kısa zamana indirgemeyi tercih ederler.
Sizler de eğer bir sanayi kuruluşu iseniz ve işlerinizi hızlandırmak adına torna işlerini dışarıdan bir firmaya yaptırmak istiyorsanız torna hizmetleri sizler için bulunmaz bir nimettir. Bahsetmiş olduğumuz torna işleri yapılacak işe göre ve şekle göre 5 farklı tiptir. Bu anlamda düşünüldüğünde sizler de yaptırmak istediğiniz torna şeklini ve yapılma amacını tamamı ile belirlemelisiniz.
Torna Kullanım Amaçları
-Bir kesici aletin ömrünü uzatmak amacı ile tezgâh içesinde kullanılan soğutma sıvısı ile iş ömrünü ve torna tezgah ömrünü uzatmak,
-Aynı zamanda yapılan işin ve tezgahın yüzey kalitesini arttırırken iş kalitesini de arttırmak,
-Aynı zamanda soğuma sıvısı sayesinde tahta yüzeylere şekil verilirken ortaya çıkan talaşların süpürülmesini sağlamak,
-Sürtünen mekanizmayı yağlayarak yüzeye zarar gelmesini önlemek ve süre kısaltmak.
Yukarıda da amaçlarını okuduğunuz torna sistemleri ile ilgili en sık sorulardan bir tanesi de torna çeşitleridir. Kullanılan malzemenin özelliği ve iş çeşidine bağlı olarak farklı torna çeşitleri kullanılmaktadır.
Torna Çeşitleri
Masa Tornaları
Daha çok küçük torna işleri için tercih edilmekte olan masa tornaları, iş yeri içerisinde yer alan herhangi bir masa üzerine kurulumu yapılan ve elektronik cihazların yapımı için tercih edilen modellerdir.
Saatçi Tornaları
En basit torna tezgahı çeşididir. Dişli mekanizmaları bulunmayan bu tornalar, dönen bir çark ve kalemlikten ibarettir. Mikro parçaların üretiminde tercih edilir.
Üniversal Tornalar
Bir torna tezgahında bulunan tüm özelliklerin aynı anda yer aldığı büyük çaplı torna tezgahlarıdır. Daha çok büyük parçaların imalat sürecinde tercih edilir. Büyük sanayi kuruluşlarının hemen hepsinde yer almak ile beraber yapısında hidrolik ünite barındırır.
Hidrolik Kumandalı Tornalar
Çalışma prensibi tamamen bir hidrolik üniteye bağlı olan torna şeklidir. Dişli çarkları genellikle yoktur. Kumandalı olması seçeneği ile iş hızını hemen 2 katına çıkaran torna çeşididir. En büyük avantajı titreşimsiz ve sessiz çalışmasıdır.
Özel Torna Tezgahları
Daha çok belirli bir iş için üretimi yapılmış olan sistemlerdir. Bu sistemler kullanılırken özellikle yapılacak olan işin kodları girilerek kullanımı sağlanır. Daha büyük kendine ait torna tezgahı olan sanayi kuruluşu ve iş yerlerince kullanılmaktadır. Kendi içinde birçok dalı bulunan bu torna tezgahları içerisinden en çok tercih edileni havalı olan sistemlerdir.