İlerleyen teknoloji ve azalmaya yüz tutan enerji kaynakları yüzünden bilgisayar gereçlerinin sıvı yakıt ile çalışmasını sağlayan üretim teknikleri oldukça hız kazanmıştır. ETH ve IBH firmaları Zürih’teki çalışmalarını ise bu yönde arttırmıştır. Öyle ki, çalışmalar sonuç vermiş ve bahsi geçen firmalar sıvı yakıtla çalışan bilgisayar üretmeyi başardıklarını açıkladılar. Çiplerin üzerine tabakalar halinde redoks bataryası yerleştirmeyi başaran bilim insanları, bilgisayarlara ait çiplere eklenebilecek bu bataryalar sayesinde hem gerekli olan elektrik akışı sağlanacak hem de elektrik ile çalışan bütün cihazların ortak problemi olan soğutma sorununa çözüm bulunabilecektir. Bu bataryalarda birbirinden farklı 2 elektrolit bulunmakta. Bu elektrolitler arasında itme kuvvetiyle hareket kazandırılan sıvı, kinetik enerjiyi elektrik enerjisine çevirerek elektrik üretimini mümkün kılmaktadır. Bu bir çeşit döngü sistemi haline getirildiğinde kesintisiz olarak elektrik akışı sağlanabilmektedir. ETH Zürih’te görevli olan ve termodinamik konusunda uzman Prof. Dimos Paulikos, bu elektrolitlerin döngülerini başarıyla sağladıklarını ve sıvı hareketi ile elektrik ürettiklerini açıklamış bulunmaktadır.
Sıvı yakıtlar ile çalışan bilgisayarların temel çalışma mekanizmasını ana tema olarak belirlediğimiz bu yazımızda, sıvı yakıtları içinde bulunduran bataryanın yalnızca 1,5 MM olduğunu da belirtmekte fayda görüyoruz. Bataryaların gerekli akışı sağlayabilmesi ve gerekli ortamın sağlanabilmesi amacıyla birbirinden farklı iki sıvı formda kimyasal kullanılmıştır. Bu tabaka hem elektrik üretmekte başarılı olmuştur, hem de sistemin soğumasında hayati rol oynamayı başarmıştır. Bu sistem temel olarak daha önce de üretilmiş sayılabilir ancak önce üretilen benzeri sistemler güneş yahut rüzgâr enerjisi gereksiniminden dolayı boyut olarak oldukça büyüklerdir. Bu durum bilgisayar ve benzeri elektrikli cihazlarda bu sistemlerin kullanımını mümkün kılamamaktaydı. Ancak ilk defa bu kadar küçük bir sistem üretilmiş ve çeşitli cihazlarda kullanılabilecek teknolojiye erişilmiştir.
Üreticileri tarafından akış pilleri olarak adlandırılabilen bu sistemler, elektrikli otomobillerden güneş enerjisi ile çalışan pillere kadar her türlü elektronik ortama monte edilebilmekte ve gereken performansı sağlayabilmektedir. Tek kullanımlık pillerin aksine bu sistemler daha sonra şarj edilebilmeleri ile de oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu sayede de sıvı yakıtla çalışan bilgisayarların hayat bulması mümkün olmuştur.