Araç yaz bakımı havaların ısınması ile birlikte tüm araçlar için yapılması gereken rutin kontrolleri ifade etmektedir. Motorlu taşıtlar kullanım sıklıklarına bağlı olarak düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu sayede daha iyi çalışacakları gibi büyük sorunların da önüne geçilmiş olmaktadır. Araçlar için rutin bakımlar kışlık ve yazlık bakım olarak ikiye ayrılmaktadır.
Araçlarda Bakım Hangi Aralıkta Yapılır?
Araç bakım aralığı genel bir kabul ile kış ve yaz aylarına özel olarak yapılmaktadır. Esasında bu bakım ayrımı soğuk havalardan sıcak havalara geçiş şeklinde meydana gelmektedir. Otomobiller için bu bakımlar 10 bin kilometre bakımı olarak da bilinmektedir. Hatta bazı araçlarda bakım için kalan kilometre sayısı da gözükmektedir.
Dizel ve benzinli çalışan araçların hepsinin rutin olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu bakım esnasında aracın güvenliği test edilmekte, olası büyük sorunlar önlenmekte ve daha sorunsuz bir çalışma mümkün hale gelmektedir. Bakım ayrıca hem sürücüler hem de yolcular için yol güvenliğini de daha iyi hale getirmektedir.
Yaz Bakımında Neler Yapılır?
Otomobillerin yaz bakımı lastik kontrolü ile başlamaktadır. Lastiklerin mevcut durumları, tutuş özellikleri ve yaza uygun olup olmadıkları kontrol edilmektedir. Eğer kışlık lastik kullanılıyorsa bu lastikler çıkarılarak yazlık ya da dört mevsim lastikler takılmaktadır.
Otomobil yaz bakımında yapılanlar arasında fren sisteminin kontrol edilmesi, balata ayarlamaları, aracın sağ ya da sola çekip çekmemesi gibi özellikler de yer alıyor. Yaz ayları sıcak olduğu için klimanın sorunsuz çalışıp çalışmadığı, klima filtresinin temizlenmesi, kanalların açılması gibi yöntemler de yine yazlık bakım içinde yer alıyor.
Ayrıca aracın motor yağının değiştirilmesi, motor suyunun kontrol edilmesi, silecek suyunun tamamlanması gibi aracın sorunsuz çalışması için gerekli olan hususlar da yazlık bakım içinde yapılanlar arasında bulunuyor.
Akü, far ve silecek kontrolü de yine araca yapılanlar arasında bulunuyor. Otomobile yaz bakımı yaptırmak genel kontrolleri ve müdahaleleri içeriyor. Bu bakımı yaptırmanın en büyük avantajı ise sürücünün normal durumda farkına varamayacağı olası hataların öğrenilmesi ve bunlara yönelik de tamirat işlemlerinin gerçekleştirilmesi olarak öne çıkıyor.