Bebeklerde antibiyotik kullanımı bakteriyel kaynaklı hastalıkların bebeklere bulaşması söz konusu olduğunda uzman önerisi ile birlikte uygulanabilecek tedaviler arasında yer almaktadır. Bebeklerin bakterilerden ve çevrede yer alan bağışıklık sistemi baskılayıcı diğer etmenlerden anne sütü ile korunduğu bilinmektedir.
Fakat bazı durumlarda anne sütünün yetersi gelmesi ya da bakterilerin çok fazla derecede bağışıklık sistemi baskılayıcı özellikte olmaları nedeni ile, bu enfeksiyonların geçirilmesi adına antibiyotik tedavisine başvurulabilmektedir.
Bebeklerde Antibiyotik Kullanılır Mı?
Bebekler antibiyotik kullanır mı sorusuna cevap olarak, bazı bakteri kaynaklı enfeksiyonlarda bu durumun söz konusu olabileceği söylenmektedir. Bebeklerde normal şartlarda hastalık koruyucu olarak anne sütüne başvurulmaktadır. Fakat orta kulak iltihabı, zatürre gibi ağır hastalıklarda antibiyotik tedavisi uygulanabilmektedir. Bu konu hakkında dikkat edilmesi gereken noktalar arasında en önemlisi, antibiyotik tedavisinin sadece uzmanların önermesi dahilinde uygulanması gerektiğidir. Bebeklerde antibiyotik kullanımı mutlaka bir uzman dahilinde ve verilen ölçülerin üzerine çıkmayarak uygulanmalıdır. Aksi durumda bebeklerde istenmeyen bazı huzursuzluklar ve rahatsızlıklar görülebilmektedir.
Antibiyotik bebekler için bronşit, sinüzit, zatürre gibi durumlarda kullanılmaktadır. Ve bu kullanım sürecine başlanmadan, süreç içerisinde ve sonrasında mutlaka uzman kontrollerinin gerçekleşmesi önerilmektedir.
Bebeklerde Hangi Durumlarda Antibiyotik Kullanılır?
Bebeklere antibiyotik kullandırmak, çok fazla tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Fakat bebeklerin bazı enfeksiyonlara yakalanmaları durumunda bu sürecin geçirilmesi için antibiyotik kullanılması gerekebilmektedir. Bebeklerde antibiyotik kullanımı genellikle belli başlı bazı hastalıklarda ve enfeksiyonlarda görülmektedir. Bu anlamda bebeklere antibiyotik kullandırıldığı durumlar arasında; bebeklerin orta kulak iltihabına yakalanmış olmaları, bazı boğaz enfeksiyonlarının görülmesi ve diğer tedaviler ile geçirilememesi, zatürre oluşumu, alerjik sebeplere bağlı olarak oluşmamış olan bronşitler, enfeksiyon nedeni ile ishal oluşumu, sinüzit ve idrar yollarında görülen bazı enfeksiyonlar yer almaktadır.
Bebeklere viral enfeksiyonlar nedeni ile uygulanan antibiyotik tedavisinin ardından, bebeğin enfeksiyon nedeni ile düşen vücut direnci yeniden bir hastalığa yakalanabilmektedir. Bu durumda da ikinci bir antibiyotik kullanımının mutlaka bir uzman dahilinde yapılması gerekmektedir.
Bebeklere antibiyotik vermek konusunda, bebeğe uygulanan antibiyotik tedavisinin sadece uzmanların belirtmiş oldukları ilaçların ve dozun uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda antibiyotiğin kullanım şekli ve etki süresi de bebeğe göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple bebekli anne ve babaların antibiyotik tedavisi ile ilgili uzman görüşü dışında bir adım atmamaları önerilmektedir.
Bebeklerde Antibiyotik Nasıl Kullanılır?
Bebeklerde antibiyotik kullanımı uzmanların belirtmiş oldukları miktarda ve şekilde tüketilmektedir. Bebeklere antibiyotik kullanımı ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalar arasında, antibiyotik etkinliğini arttırmak amaçlı mutlaka saatli bir şekilde içilmesi yer almaktadır. Bu anlamda antibiyotik çeşidine göre de içirilmesi gereken zaman aralığının değişebildiği gözlemlenmektedir.
Bazı durumlarda antibiyotiğin çok uzun bir etkiye sahip olması nedeniyle bir kere içildiği de görülmektedir. Aynı zamanda antibiyotiği kullanım süresinin de hastalığa ve antibiyotik çeşidine göre değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Yaklaşık iki hafta kadar süren antibiyotik tedavilerinin yanı sıra üç günlük tedavilerin de olduğu görülmektedir.
Bebeklerde Antibiyotik Kullanımı Zararlı Mıdır?
Bebeklerde kullanılan antibiyotik zararları arasında da pek çok durumun yer aldığı bilinmektedir. Bu durumlardan bazıları ise; ishal, bağışıklık sisteminin düşmesi, alerjilerin ortaya çıkması şeklinde sıralanabilmektedir. Bebeklerin antibiyotik tedavisi süreçlerinde çok fazla tepki göstermeleri durumunda mutlaka bir uzmana danışılması ve tedaviye davam edilmesi halinde bu sürecin uzman dahilinde olması önerilmektedir. Antibiyotiğin; bebeklerin bağışıklık sistemlerini etkileyen yapıda olması nedeni ile de çok fazla tercih edilmedikleri bilinmektedir. Fakat tercih etme zorunluluğunun oluştuğu durumlarda da bu sürecin mutlaka bir uzman dahilinde gerçekleştirilmesi önerilmektedir.