Bebeklerde ses kısıklığı, pek çok faktöre bağlı olarak gerçekleşebilecek bir durumdur. Genellikle kısa süre içerisinde geçen bu durum, bazı zamanlarda endişe verici olarak nitelendirilebilmektedir. Bebeklerin uzun süreli ağlamaları, boğaz reflüsüne, balgama ya da soğuk algınlığına sahip olmaları gibi durumlarda ses kısılmaları oluşabilmektedir.
Bebeklerde Ses Kısıklığı Nedenleri Nelerdir?
Bebeğin sesi kısılması, pek çok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu faktörler şu şekilde sıralanmaktadırlar;
- Uzun Süre Ağlamak: Bebeklerin uzun süre ağlamaları, ses kısıklığı oluşumunun başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Bu durumun nedeni olarak ise, bebeklerin uzun süre ağlamaları ile birlikte ses tellerinin şişmesi gösterilmektedir.
- Boğaz Reflüsü: Mide asidinin yukarı yönlü yükselmesi ile birlikte ortaya çıkan reflü, bebeklerde görülen ses kısıklığı nedenleri arasında yer almaktadır.
- Alerji: Bebeklerde görülen alerji durumları, ses tellerinde şişmeye yol açmaktadır. Bu durumun sonucunda da bebeklerde ses kısıklığı görülebilmektedir.
- Viral Hastalıklar: Grip ve nezle benzeri viral hastalıklar, bebeklerin boğazlarında şişmeye ve tahrişe neden olduklarından bu duruma bağlı olarak ses kısıklığı nedenleri arasında da gösterilmektedir.
- Nodül, polip ya da Kist Olması: Bebeklerin seslerinin kısık ve boğuk gelmesi, ses tellerinde nodül, polip ya da kist oluşumu ile ilgili şüphe duyulmasına yol açmaktadır. Bu oluşumlar, bebeğin ses tellerinin şişmesine ve sesin normalden kısık olmasına neden olmaktadırlar.
- Balgam: Özellikle viral enfeksiyon geçiren bebeklerde görülen balgam, ses kısıklığı nedenleri arasında sayılmaktadır.
Bebeklerde Ses Kısıklığı Nasıl Geçer?
Bebeklerde ses kısıklığı tedavisi yapılmadan önce bu rahatsızlığa neden olan durumların incelenmesi gerekmektedir. Ses kısıklığına neden olan durumun ortadan kaldırılması ile birlikte bu rahatsızlığında giderile bilindiği görülmektedir.
Bebeklerde görülen ses kısıklığı; kist, nodül ya da ağır geçirilen viral hastalık nedenli olmadığı taktirde kısa süre içerisinde iyileşebilmektedir. Bu süreç içerisinde ise, ses kısıklığı nedenine bağlı olarak gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bebeklerde bir hafta süre ile geçmeyen ses kısıklığı probleminin, mutlaka bir uzman dahilinde tedavi edilmesi gerekmektedir.
Çok ciddi sorunlar nedeni ile oluşmayan ses kısıklığı, yaklaşık bir hafta içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Bu süreç içerisinde; bebeğin ağlamasına neden olan durumların ortadan kaldırılması, anne sütü ile tedavi yöntemine başvurulması, ek gıdaya geçmiş olan bebekler için yeterli miktarlarda su almalarına dikkat edilmesi gibi noktalar önemli olarak görülmektedirler. Bu gibi noktalara dikkat edilmesi ile birlikte ses kısıklığını gidermek adına iyi bir yol izlenmesi sağlanmaktadır.
Bebeklerde Ses Kısıklığına İyi Gelen Durumlar Nelerdir?
Bebeklerde ses kısıklığına iyi gelecekler arasında bazı tedavi yöntemleri ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikli olarak bebeğin ağlayarak ses tellerini daha fazla yormasının önüne geçebilmek adına, bebeğin ağlamasına sebep olacak durumların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bebeğin bu süreç içerisinde bolca emzirilmesi, anne sütünde yer alan bağışıklık sağlayıcı maddelerin bebeğe geçmesini ve tedavi sürecini hızlandırmasını sağlamaktadır.
Bebeklerin ek gıdaya geçiş yapmalarının ardından yaşadıkları ses kısıklığı problemi, yeterli miktarda su alımının sağlanması ile desteklenebilmektedir. Aynı zamanda grip, nezle gibi durumlar nedeni ile oluşan ses kısıklığının giderilmesi adına, burun aspiratörleri ile tıkanıklığın açılması da ses kısıklığının giderilmesinde etkilidir.
Bebeklerde ses kısıklığına iyi gelecek yöntemler içerisinde bazı bitkisel çözüm önerileri de bulunmaktadır. Bu öneriler; bebeklere adaçayı ya da ebegümeci içirilmesi, kırmızı turp suyunun ve balın karıştırılarak içirilmesi, mukus kaynaklı ses kısıklığında bebeğin limon yemesinin sağlanması, zeytinyağı ve bal karışımının bir tatlı kaşığı kadar içirilmesidir. Bu yöntemler, bebeğin boğazının rahatlamasına ve ses tellerinin şişkinliğinin azalmasına yardımcı olmaktadırlar.