Bu yazımızda fıtık türleri arasında en yaygın olarak bilinen kasık fıtığı hakkında çeşitli incelemeler yapacağız. Kasık fıtığı belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır, ameliyatla tedavi mümkün müdür gibi soruların yanıtlarını bulmak için yazımızı tamamen okumanızı öneririz.
Öncelikle kasık fıtığı çok bilinmese de fıtık türleri içerisinde en yaygın fıtık türü diyebiliriz. Özellikle de erkeklerde daha fazla görülen kasık fıtığı, genellikle yapılan işle de alakalı olabilmektedir.
Kasık ve karın bölgesi yakınlarında oluşan bu fıtıklar o bölgedeki bağırsakların karın duvarına baskı yapması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu bölgede oluşan fıtıkların çeşitli türleri bulunmaktadır ancak sizde hangi tür bir fıtığın olduğu ise doktor muayenesinde belli olur.
Kasık fıtığı neden oluşur?
Kasık fıtığının oluşumuna birçok etken sayılabilmektedir. Sert şekilde öksürmeler, vücudu zorlamalar ve ıkınmalar, ağır kaldırmalar ve sporda zorlayıcı diye tabir edilen hareketleri yapmak, aşırı kilo ile birlikte karın duvarının zorlanması, öğünlerde fazla yemek tüketmek, sağlıksız beslenme ve alkol kullanımı gibi birçok etken kasık fıtığına sebep olabilmektedir.
Erkeklerde kadınlara oranla 2.5 – 3 kat daha fazla gözlemlenmektedir. Bunun sebebi ise anne karnında erkeklerde oluşan testislerin daha sonradan aşağıya inmesidir. Bu aşağıya iniş sırasında karın duvarına baskı oluşur ve bu durum da o bölgenin daha hassas hale gelmesini sağlar.
Kasık fıtığı belirtileri nelerdir?
Başlangıçta hatta uzun sürelerce hiçbir belirti vermeden kasık fıtığı varlığını devam ettirebilir. Kasık fıtığının varlığını kendi kendinize anlamanız da oldukça güçtür hatta bazı durumlarda özellikle de fıtığın başlangıç aşamasında hekimlerin elle muayenesinde bile anlaşılamayabilir.
İlerleyen zamanlarda ise karın duvarından dışa doğru baskı daha da artar ve fıtık kendini fark ettirmeye başlar ancak insanlar genellikle bu ağrının fıtıktan oluştuğunu düşünmezler. Örneğin fıtığın ağrısı genellikle testislere vurur ve kişi genellikle üroloji doktoruna giderek testislerinde bir anormallik olduğunu söyler. Bu tür bir girişimin sonucunda da herhangi bir sorun gözlemlenmeyeceği için detaylı bir test gerekir.
Kasık fıtığının anlaşılabilmesi için genel cerrahi uzmanlarına görünmek gerekmektedir.
Belirtileri arasında özellikle de tuvalete gitme öncesinde kasık bölgesinde ağrılar, sürekli olmasa da zaman zaman ortaya çıkan ağrılar, kasık ve karın bölgesinde oluşan şişlikler, yemeklerden sonra oluşan ağrılar örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca kasık fıtığı yaşayan insanlar genellikle kabızlık şikayeti ile de doktora başvurmaktadırlar. Kabızlık ve kasık fıtığı arasında da paralel bağlantı bulunmaktadır.
Kasık fıtığı tedavisi nasıl yapılır?
Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi ise ameliyattır. Fıtık gelişmeden önce korseler yardımıyla ağrılar bir miktar azaltılsa da daha sonradan önüne geçilemeyecek bir hâl alabilmektedir. Herhangi bir ilaç ya da kendi kendine iyileşme gibi bir durum söz konusu değildir.
Kasık fıtığı ameliyatları kapalı ya da açık olarak yapılabilmektedir. Ameliyatı ise basit bir operasyondur ve hasta açık veya kapalı ameliyat fark etmeksizin ertesi gün taburcu edilmektedir. Açık ameliyatlarda bir hafta kadar hareket darlığı oluşabilmektedir.
Ameliyattan sonra da hastanın dikkat etmesi gerekmektedir. Fıtık çıkarıldıktan sonra o bölgeye bir yama yerleştirilir ve bu yamanın tekrar açılmaması önemlidir. Bunun için de hastanın zorlayıcı olmadan spor yapması, bol su içmesi ve kabızlık yapıcı gıdalardan kaçınması gerekmektedir. Özellikle aşırı alkol tüketimine de son verilmelidir. Ayrıca çeşitli durumlarda vücudu zorlayıcı hareketlerden kaçınması gerekir. Örneğin hapşırma veya ıkınma gibi durumlardan uzak durarak yamanın sağlıklı bir şekilde kalıcılığını arttırması gerekir.
Ameliyat olan hastaların tekrar kasık fıtığına yakalanma ihtimali az da olsa vardır ama bu ihtimal dikkat edildiği sürece çok düşüktür.