Böbrekler, herhangi bir anormallik olmadığı sürece pek hissedilmese de son derece önemli organlarımızdır. Bir insanın yaşamını devam ettirebilmesi için vücuttan belirli miktarda atık maddelerin idrar yoluyla atılması gerekir. Bu görevi yerine getiren organlar da böbrekler olarak karşımıza çıkmaktadır. Böbreklerde herhangi bir anormalliğin oluşumu çok şiddetli ağrılara sebebiyet vermektedir. Hatta bu ağrılar dayanılmaz hale gelerek bir süre sonra cerrahi müdahaleyi şart hale getirir. Biz de bu içeriğimizde böbrek taşı neden oluşur ve oluşmaması için neler yapılabilir gibi sorularını yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Besinler ile birlikte alınan maddelerin fazlalığı bir süre sonra sorun ortaya çıkarabilmektedir. Böyle durumlara sadece besin alımı değil vücudun içerisinde bulunan elementler de sebep olabilmektedir. Çevrenizde mutlaka düzenli olarak her sene böbrek taşı kırdıran birçok insan görmüşsünüzdür. Bu insanların vücudundaki elementler sayesinde oluşan atıklar böbreğe fazla yük bindirir ve böbrekler de bu yükü kaldıramayarak sene içerisinde kırılması gereken boyutlarda taş oluşumuna sebep olur.
Günlük yaşam böbrek taşı oluşumunu nasıl etkiler?
Böbrek taşı neden oluşur sorusunun temel cevabı ise insanların günlük yaşamından geçmektedir. Böbrekte taş oluşumunu engelleyen en temel şey hareketli bir yaşam ve bol su tüketmektir. Her insan günlük en az 2-3 litre su içmesi yaşam fonksiyonlarının sağlıklı olarak devam etmesi için şarttır. İnsanlar çeşitli dönemlerde gerek stresten gerekse iş temposundan dolayı su tüketimini bayağı azaltırlar. Su tüketiminin azalması sonucunda da vücuda giren atık maddelerin vücuttan atılması zorlaşır ve böbreklere yük biner.
Bunun sonucunda da küçük kristaller halinde oluşan böbrek taşları zamanla büyüyebilir. Bu kristaller çeşitli dönemlerde özellikle de idrar kanalının geniş olduğu insanlarda hiçbir sıkıntı çekilmeden dökülebilir. İdrar kanalı bazı insanlarda daha dardır. Bu darlık sonucunda taş dökülmesi denilen bu olayda aşırı ağrılar çekilebilir veya hastanelik durumlar ortaya çıkabilir. Bu küçük kristaller ayrıca böbreğin çeşitli girintili kısımlarına girerek uzun yıllar sonucu herhangi bir semptom göstermeden varlığını korumaları da mümkün olan bir olaydır. Uzun yıllar boyunca hiçbir şikayeti olmayan bir insan bir anda acil servise başvurabilir. Bu da kristal halindeki taşın büyüyerek böbrekteki kanal kısmına geldiğine işarettir. Böyle bir durumda ise hasta acilen ameliyata alınması gerekir. Bu durumun geciktirilmesi böbrek kaybına veya başka hastalıklara da davetiye çıkarabilir.
Bu kristallerin ne olduğunu anlamak da böbrek taşı neden olur sorusuna vereceğimiz yanıtı kolaylaştırır çünkü kristallerin çeşitli türleri de bulunur. Kimisi daha kolay kırılgan bir yapıya sahip olurken kimisi tırtıklı kimisi sivri bir taş haline dönüşebilmektedir. Sivri ve tırtıklı olan taşlar en ağır acıyı veren taşlardır ve genellikle bu taşlara sahip insanlar cerrahi müdahale yapılmadığı durumlarda 3-4 günde bir acil servislere başvururlar.
Böbrek taşından korunmak için neler yapmamız gerekir?
Böbrek taşı oluşumunu önlemek için kesinlikle hareketli bir yaşantıya sahip olmanız şarttır. Ayrıca günlük su tüketimi de çok önemlidir. Spor yapmayan bir insan günlük su ihtiyacına pek önem vermemeye başlar ve en önemlisi de önem vermediğinin farkında bile olmaz. Uzun süre bu tarz yaşantıya alışan insanlarda birkaç sene içerisinde kristaller oluşmaya başlar. Bazı insanlarda ise bu süre çok daha azdır.
Aşırı tuz tüketimi de böbrek taşı kristallerinin oluşumunu arttırmaktadır. Günlük alınması gereken miktarda tuzdan daha fazla dozajlarda alınması bir süre sonra kristallerin oluşmaya başlamasına sebebiyet verecektir.
Bu kristallerin en büyük düşmanları ise limon ve portakal gibi C vitaminin çok olduğu meyvelerin içinde yer alan sitrat maddesidir.
Ayrıca böbrek taşı oluşumu nasıl önlenebilir adlı makalemizde böbrek taşından korunmak için daha kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz