Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan muhteşem doyurucu bir lezzet olan kadınbudu köfte son zamanlarda oldukça yüksek bir aranma hacmine sahip oldu. Biz de bu yazımızda kadınbudu köfte nasıl yapılır ve kadınbudu köfte yaparken ne gibi durumlara dikkat edilir gibi soruların yanıtlarını vereceğiz.
Ülkemizde farklı bölgelerde meze olarak da tüketilen kadınbudu köftenin diğer köfte türlerine nazaran ayrı bir yeri bulunmaktadır. Bunun sebebi ise geçmişinin çok eski olmasının yanı sıra yapılışının da pratik olmasıdır.
Kadınbudu köftenin yapılışı esnasında siz de kendi tercihinize göre veya damak zevkinize göre çeşitli baharatlar veya soslar ekleyebilirsiniz.
Kadınbudu köfte için kullanılan malzemeler nelerdir?
Öncelikle köftenin lezzetli ve tam kıvamında olabilmesi için malzemelerin eksiksiz ve kararında bir şekilde kullanılması gerekir.
- Yaklaşık olarak yarım kilo az veya orta yağlı kıyma.
- 1 veya tercihe göre 1.5 adet yumurta.
- 2 veya 3 diş sarımsak. Sarımsakların taze olması önemlidir. Genellikle 2 diş tercih edilir. Damak zevkine göre 1 diş de kullanılabilir.
- 1 ya da 2 adet kuru soğan.
- Yarım su bardağı veya ¾ su bardağı pirinç.
- 5 çay kaşığı olacak şekilde tuz, un, karabiber ve kimyon. (Karabiber ve kimyon damak zevkine göre değiştirilebilir.)
Ek olarak köftelerin sağlıklı bir şekilde kızartılması için yağ(Genellikle ayçiçek yağı tercih edilir.), galeta unu ve çırpılmış 2 adet yumurtaya ihtiyaç vardır.
Kadınbudu köfte nasıl yapılır?
Öncelikle kıymayı kavurmakla işe başlamak gerekmektedir. Kıymayı ortadan ikiye ayırarak yanmaz tavada bir miktar su ile güzelce kavurun.
Kıyma tamamen pişmeye yakın hale geldiğinde daha önce rendelemiş olduğunuz kuru soğan ve sarımsağı üzerine serpiştirin. Bu şekilde birkaç dakika daha kavurmaya devam edin ve eklemiş olduğunuz soğan ve sarımsaklar iyice kıymaya eklensin.
Daha sonra bir yandan da pirinci haşlamanız gerekmektedir. Pirincin de aşırı haşlanmamasına dikkat edin ki daha sonradan yaylım bir hale gelmesin.
Daha sonra büyük bir kaba alarak kıyma ve pirincin iç içe girmesini sağlayın. Kaba aldıktan sonra biraz yoğurun ve arından yumurta ve baharat eklemelerini yapın. Bir süre daha yoğurduktan sonra köfte harcını da bu esnada ekleyebilirsiniz.
Bu şekilde yoğrulmuş olan kadınbudu köftenin bir süre soğukta bekletilmesi gerekir. Bunun için birkaç saatliğine buzdolabında bekletebilirsiniz.
Daha sonra buzdolabından çıkardığınız kadınbudu köftenizi kızartma aşamasına geçmeniz gerekmektedir. Kızartma esnasında ayçiçek yağı ile kızartmanız önerilir. Köftelere istediğiniz tarzda şekil vererek teker teker kızartma tenceresine atabilirsiniz.
Daha sonra kızarmış köftelerin galeta unuyla ve normal unla birlikte bir kâsede yoğurun. Ancak buradaki yoğurma işlemi sert olmamalıdır. Çok hafif şekilde yoğurmanız gerekir.
En son olarak da unlu şekilde kızgın yağa atabilir ve kızartabilirsiniz.
Kadınbudu köfte yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kadınbudu köfte yaparken bazı şeylere çok dikkat etmeniz gerekir. Örneğin pirinçlerin aşırı haşlanmaması lazımdır çünkü daha sonradan köfteler yavan bir görünüm kazanabilir.
Ayrıca köfte harcının eklendiği bölümde yoğururken iyi yoğurulmalıdır. Malzemelerin birbirine iyice harmanlanması gerekir. Bu lezzet açısından çok önemlidir.
Ayrıca buzdolabına koyduğunuz zaman da üzerini bir şeyle kapatmanız ve hava almamasını sağlamanız yine lezzet açısından son derece önemlidir.
Kadınbudu köfte kilo yapar mı?
İçerisinde bulundurduğu malzemelerden dolayı oldukça yüksek kalori değerlerine sahip olan kadınbudu köftenin 1 tanesi yaklaşık olarak 210 kaloridir.
Örneğin bir öğünde 3 taneden fazla tüketmek hem kilo hem de sağlık açısından oldukça zararlı bir durum ortaya çıkarabilir.