Albino hastalığı vücudun belirli bir seviyede düzenli olarak üretmiş olduğu bir pigmentin üretimindeki eksiklik sonucu oluşan kalıtsal bir rahatsızlıktır. Albino hastalığı kalıtsal bir hastalık olduğu için albino bir annenin veya babanın çocuğunda da bu hastalığın görülme olasılığı yüksektir. Bu yüzden çocuklar küçük yaşlarda belirti görülmesi durumunda hemen ilgili doktora götürülmeliler ve erken tanı kriterlerine göre muayene edilmeliler. Albino hastalığının tedavisi var mı sorusunun cevabına geçmeden önce ilgili pigmentin eksik olmasıyla vücutta oluşan belirtilere göz atalım.
Bu pigmentin eksik üretilmesinin sonucunda vücutta belirgin bir şekilde renk değişimi, daha beyaz bir deri yapısı, güneş ışınlarına daha hassas bir vücut ve çok açık göz rengi gibi semptomlar ortaya çıkar.
Ayrıca albino hastaları göz renginin açıklığına bağlı olarak miyop, şaşılık ve fotofobi gibi göz kusurlarının veya cilt kanseri gibi bazı hastalıklara yakalanma riski de oldukça yüksektir. Tüm bu saydığımız hastalıklardan ötürü albino hastası kişinin kendini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerekir. Örneğin belirli aralıklarla bir göz doktoruna veya bir dermatoloğa başvurması çok sağlıklı bir adım olacaktır.
Anne veya babadan birisi albino ise çocuk kesin albino olur mu?
Albino hastalığının ortaya çıkması için mutasyona uğramış bir genin anneden veya babadan miras alınması gerekir. Bunla birlikte bir albino hastası mutasyonlu bu geni taşıyabilir ancak hastalığın belirtilerini göstermeyebilir.
Anne veya babadan bir tanesi bu geni taşıyorsa çocukta bu gen görülse bile yüksek ihtimalle belirtiler görülmeyecektir ancak hem anne hem de baba bu gene sahip ise çocuğun albino hastası olma ihtimali yüksektir.
Albino hastalığı ameliyat edilebilir mi?
Albino hastalığının tedavisi var mı sorusundan daha çok bu hastalıkla nasıl yaşanır sorusunu sormak daha mantıklı bir tutum olacaktır. Çünkü hastalık, tamamen tedavi edilebilen ve belirtileri tamamen yok edilen bir hastalık değildir. Albino hastalığına sahip bireylerin düzenli olarak muayeneden geçerek diğer ölümcül hastalıklara sahip olma ihtimalini düşürmesi gerekiyor.
Albino tedavisi için hastanelerin genetik biriminin de hastaya müdahale etmesi gerekebilir. Ayrıca albino hastalığı sebebiyle oluşan göz kusurlarının birçoğu cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir durumdadır.
Albino hastalığının tedavisi var mı?
Hastalığın erken teşhis edildiği çocukluk dönemlerinde bazı alışkanlıklar kazanmak son derece önemlidir.
Güneş ışınlarından kaçınmak bu noktada ilk adım olarak karşımıza çıkar. Özellikle de öğle saatlerinde kesinlikle dışarıda uzun süre kalınmamalıdır. Kalınması durumunda zaten vücuttan doğal olarak tepkiler gelecektir ve herhangi bir anormallik durumunda derhal uzman bir dermatoloğa görünmeniz gerekebilir. Eğer belirli bir süre güneş altında kalmak zorunda kalınacaksa da mutlaka güneş kremi ile vücut korumaya alınmalıdır. Albino hastaları genellikle yanlarında güneş kremi ve cilt bakım kremleri taşımalıdır.
Zararlı güneş ışınlarından korunmak amacıyla giyim tarzı da değiştirilebilir. Örneğin dışarı çıkıldığında daha çok geniş kıyafetler tercih edilmesi vücudu güneş ışınlarından koruyacaktır. Fötr şapkalar da oldukça faydalı bir tercih kabul edilir.
Vücudun yanında gözleri de güneşten korumak çok önemlidir. Güneşli havalarda kesinlikle güneş ışınlarını gerçekten kıran kaliteli güneş gözlükleri kullanılmalı veya özel lensler tercih edilmelidir.
Ayrıca okullarda veya sosyal hayatta albino hastalarına bakış açısı farklı olabilmektedir. Böyle durumlarda da hasta bireyin dışlanmaması ve çevresi tarafından desteklenmesi gerekir. Bu noktada ebeveynlerin rolü çok önemlidir. Ebeveynler düzenli aralıklarla okulda çocuğu takip etmeli ve gerekiyorsa öğretmenin de gelişmelere dâhil olması gerekmektedir. Özellikle okuma seansları sırasında daha fazla süre tanınması ve sınav kağıtlarının daha büyük punto ile yazılması albino hastaları için son derece önemli detaylardır.