Akneler vücudumuzun hemen hemen her bölgesinde çıkmakla birlikte genellik yüz ve çevresinde oluşur. Bir akne oluştuğu zaman bu sürecin geçmesi ağrılı olabileceği gibi ağrısız bir şekilde de seyredebilir. Akneler halk arasında sivilce olarak da bilinir. Akne oluşması için cildin orta tabakasında bulunan kanalların tıkanması gerekmektedir. Bu kanalların çeşitli görevleri vardır ve kanallar bu görevleri yerine getiremediği zaman vücut da çeşitli tepkiler vererek bu durumu belli eder. Kanalların en önemli görevi ise yağ oluşturmaktır. Akne hastalığı neden oluşur sorusunun yanıtını verecek olursak; bu kanalların görevini yapamaması sonucu bu bölgelere bakterilerin dolması olarak açıklanabilir.
Akneler genellikle kızarmış şekilde ve iltihaplı olurlar. Akneye elle müdahale etmek çoğu zaman önerilmez çünkü elle müdahale edilirse genellikle vücutta iz bırakırlar.
Aknelerin en çok oluştuğu dönem ise ergenlik dönemi olarak bilinmektedir. Ergenlikten daha önceki yaşlarda da akne oluşumu başlayabilir. Hormonsal olan bu durumlar genellikle kabul edilir ancak aknenin uzun süre kaldığı ve şiddetli ağrılı olduğu zamanlarda bir doktora başvurmak daha sağlıklı bir karar olacaktır.
Akne hastalığı neden oluşur?
Akne oluşumunda birçok etmen bulunmakla birlikte bunlardan bazıları çevresel faktörler bazıları da beslenme tarzı ile ilgilidir. Bu etmenlerin dışında genetik yapı da akne oluşumunda önemli rol oynar. Bir bireyin yakın akrabalarında ya da ailesinde şu anda veya ergenlik döneminde akne oluşumu fazla ise genetik yatkınlık sebebi ile bireyde de akne oluşumu ihtimali yüksek olacaktır.
Erkeklerde daha çok karşılaşılan akne hastalığına sebep olan bir diğer etmen ise testesteron hormonudur. Testesteron hormonunun fazla oluşu veya vücutta yer alan ve çeşitli görevleri olan yağ hücrelerinin bu hormona vermiş olduğu yanıtlar da akne hastalığına sebep olabilir.
Bütün bu etmenlerin dışında bazı ilaçların yan etkileri de akne oluşma riskini arttırmaktadır. Bu yüzden akne hastalığı ile ilgili herhangi bir probleminiz varsa bir ilacı kullanmadan önce doktorunuza bu konuda bilgi vermeniz şarttır.
Cildin aşırı yağlı olması durumunda veya aşırı yağlı besinler tüketildiği zaman da akne oluşum riski yüksektir. Örneğin akşam çekirdek yemişseniz ertesi gün sabah akne oluştuğuna birçok kez şahit olmuşsunuzdur.
Çeşitli marketlerde satılan kalitesiz makyaj ürünleri de aynı şekilde akne hastalığı ihtimalini arttırmaktadır. Özellikle de internette satışı yapılan birçok üründe problem olabilir. İnternet üzerinden kozmetik malzemeleri alacağınız zaman kesinlikle orijinal ürün olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Orijinal olmayan ürünler hem akne açısından hem de kanserojen madde açısından oldukça tehlikelidir.
Akne hastalığının tespiti nasıl yapılır?
Aknelerin çıkış dönemine göre akneler bir hastalık veya olağan durum olarak kabul edilmektedir. Örneğin ergenlik dönemlerinde akne için herhangi bir doktora başvurduğunuz zaman bu durumun çok doğal olduğu size söylenecek ve hiçbir müdahale yapılmadan aknenin geçmesi beklenecektir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır. Özellikle de şiddetli ağrıların eşlik ettiği akne vakalarında uzman bir doktor öncelikle aknenin tipini tespit eder ve ardından bunun için uygun tedavi yöntemlerini size önerir. Ayrıca aknenin tedavi edilmemesi başka hastalıklara da sebep olabileceği için bazı durumlarda acil müdahale gerekmektedir.
Bazı dönemlerde de özellikle kol altlarında ter bezlerinin sebep olduğu akneye benzer kabarıklıklar oluşur. İnsanların çoğunun ilk olarak akne sandığı bu durum için ise genellikle antibiyotik verilmektedir. Antibiyotiklerin de çözüm olmadığı bu vakalarda genellikle cerrahi müdahale ile iltihaplı kısım alınabilir.
Akne problemlerinin tam olarak anlaşılabilmesi için hormon testi yapılması şarttır.