Sokak hayvanlarının sorumluluğu belediyelere aittir ve hayvanların genel kontrollerini yapmakla görevli olan kurum yine belediyelerdir. Ülkemizde sık rastlanan bir durum olmamasına rağmen, belediyelerin yapması gereken kontrollerin yapılabilmesi için; her belediye hayvanlara özel, geniş ve yeşil bir alan üzerine bakım evleri inşa etmelidir. Bu bakım evlerinde sokak hayvanlarının tedavileri yapılmalı, üremeleri kontrol altında tutulmalı, en az bir kez doğum yapmış olan hayvanlar kısırlaştırılmalı, aşıları tamamlanmalı ve beslenme ihtiyaçları karşılanmalıdır. Fakat belediyelerin işgüzarlığı nedeniyle böyle bir kontrol sistemi henüz ülkemizde bulunmamaktadır.
Sokak Hayvanlarında Belediyeler
Bundan yaklaşık 20 sene öncesinde sokak hayvanları, belediyeler tarafından rehabilite adı altında mahallelerden toplandı. Bu hayvanların gerekli tedavileri, aşıları yapılıp temizlenerek ve kısırlaştırıldıktan sonra yaşadıkları alanlara geri bırakıldı. O yıllar içerisinde amacına uygun rehabilite hizmetlerine şahit olduk. Fakat son yıllarda sokakta yaşayan hayvanlar azalmaya başladı. Belediyeler oldukça işgüzar bir tutumla ve acımasızca, insanlarla iç içe yaşayan bu hayvanlara şiddet göstererek toplayıp şehirlerden ve insanlardan uzak alanlara attılar.
Bu hayvanlar ise bulundukları alanlarda açlıkla ve susuzlukla savaşmak zorunda kaldılar. Hayatta kalabilen hayvanlar ise yiyecek bulabilmek için yeniden şehirlere indi. Fakat bu sefer hayvanlar çeteleşmiş ve saldırgan bir tavır takınmışlardı. Kimi zaman belediyeler bununla da yetinmeyip sokak hayvanlarına zehirli yiyecekler vererek toplu katliama sebep oldular.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
Bu kanuna göre, belediyelerde kurulan rehabilite merkezleri ve hayvan barınakları görevlerini doğru ve düzgün bir şekilde yaparlarsa sorun ortadan kalkacaktır. Bunu basit maddeler halinde açıklarsak; rehabilite edilen hayvanların genel kontrolleri yapıldıktan sonra nereden toplandıysa oraya bırakılmalıdır. Hayvanlara yeni bir yer edinme zorluğu verilmemeli ve doğal yaşamına müdahale edilmemelidir. Hayvanların insanlar arasında yaşamaya hakkı vardır. Doğaya bırakılıp vahşileşmesi ve çeteler oluşturması yerine insanlar ile yaşamalıdırlar.
Ayrıca üremeleri kontrol altında tutulmalı, bu kontroller hayvanların nesline zarar vermemeli bu yüzden en az bir kez doğum yapmasına izin verilmelidir. Kısırlaşmış hayvanların çiftleşme sorunu olmayacağından güç gösterisi yapmalarına gerek kalmayacaktır. Hayvanlar hiçbir şekilde açlık çekmemelidir. Aç kalan hayvanlar hayatlarını sürdürebilmek adına avlanma ihtiyacı hissederler. Avlanma ihtiyacı duyan hayvanlarında vahşileşmesi kaçınılmazdır. Sokaktaki bir hayvan aç kaldığında ise bu işi belediyenin yapmasını beklemek yerine ona bir kap su bir kap yemek verebilirsiniz.