Perşembe, Eylül 26, 2024
Ana SayfaHayvanlar AlemiKedi Yavrusunu Neden Yer?

Kedi Yavrusunu Neden Yer?

Kedi yavrusunu neden yer sorusu, hayvan severler arasında sorulan sorulardan biridir. İlk olarak, kedinin yavrusunu yemesinin yamyamlık olmadığı açıklığa kavuşturulmalıdır. Ancak bu doğada nadir görülen bir davranış biçimi de değildir.

Bazı durumlarda yavrular, annenin keskin koku alma duyusu ile algıladığı, kolayca görülemeyen bir hastalık veya sakatlık ile doğabilir. Bu durumlarda, kedi, yavrusunun hayatta kalamayacağını varsayar, yavruları yemeye ve hastalığın altlığın geri kalanına bulaşmasını önlemeye karar verir. Aynısı, biraz deformasyonu olan yavrularda da olur.

Tüm yavrularda, özellikle 5 veya 6 yavru kedi olduğunda, diğer küçük ve zayıf olanlardan daha büyük ve daha güçlü olan yavru kediler vardır. Her zaman olmamasına rağmen, bazı kediler daha az yetenekli yavrular olmadan sütlerini vermeyi ve hayatta kalma şansı daha yüksek olanlara bakmayı uygun bulur.

Bunlar kulağa çok acımasız gelebilir, ancak bunlar sadece tüm türlerin bir şekilde yönetildiği bir doğal seçilim sürecidir.

Kedi Yavrusunu Neden Yer Sorusuna Cevap

Kedi yavrusunu neden yer denildiğinde etkenlerden birinin stres olduğunun bilinmesinde yarar vardır. Genellikle bir ev kedisi yavrularını stresten öldürmez ama bu olasılık da göz ardı edilmemelidir. Hamilelik veya doğum sırasında çok gürültülü bir ortam, insanların bir taraftan diğerine sürekli hareketi, doğum için sessiz bir alanın sağlanmaması, sinirli davranışlara neden olabilir.

Kedide oluşan sinirlilik, yalnızca kendisi ve güvenliği için değil, aynı zamanda yavrusuna ne olabileceği korkusu da ortaya çıkar. Bu gibi durumda stres gelişir, Ayrıca etrafta başka hayvanlar varsa, kedi onları olası bir tehdit olarak da görebilir.

Bütün bunlar, stresin annelik içgüdülerini bastırmasına neden olur. Özellikle ilk kez anne olan kedilerde bu durum daha yaygındır. Bu nedenle, hamilelik sırasında anneye iyi bir bakım sağlamak ve onun rahat, huzurlu ve stresten uzak bir ortama sahip olmasını sağlamak esastır.

Kedi Yavrusunu Neden Yer
Kedi Yavrusunu Neden Yer

Annelik İçgüdüsü Eksikliği

Kedinin annelik içgüdüsü olmaması da mümkündür. Bu durumda yavrulara bakmakla ilgilenmeyecek veya nasıl yapılacağını bilemeyecek, bu da annenin yavrularından kurtulmak istemesine neden olacaktır. Kedi yavrusunu neden yer sorusunun bir başka cevabı da budur.

Bunun olmasını önlemek veya mümkün olduğunca çok yavruyu kurtarmak için, doğumdan sonra kedinizin davranışlarını gözlemleyin ve annelik içgüdüsünün olup olmadığını takip edin.

Kedi Mastiti

Mastitis, birçok memelide meme bezlerini etkileyen yaygın bir enfeksiyondur. Anne kedi ve yavruuları kediler için ölümcül olabilir, ancak tedavisi vardır.

Özellikle yavrular süt emerken çok fazla acıya neden olur. Bu da kedinin onları yıpratmasına, hatta acı çekmemek için çocukları yemesine neden olabilir. Kediniz için durumun böyle olabileceğinden şüpheleniyorsanız veterinere danışmakta yarar vardır.

Yavru Kedilere dokunmayın

Kedinin yavrularını tanımaması da mümkündür. Bu durum özellikle sezaryen gerektiren bazı kedilerde olur. Çünkü sezaryen olduğunda genellikle doğumda aktive olan annelikle ilgili hormonlar üretilmez.

Aynı şekilde, bazı ırklarda yavruları kendi çocukları gibi görmek yerine yavruları daha küçük avlarla karıştırmaları da söz konusu olabilir.  Bu nedenle insan kokusu kedinin kokusunu ortadan kaldırarak kedinin onları tanımamasına neden olacağından, gerekmedikçe yavrulara dokunulmaması gereklidir.

Kedi Yavruları Yerse Ne Yapmalı?

Kedi yavrusunu neden yer derken böyle bir durumla arşı karşıya kalındığında ilk olarak sakin olunmalıdır. Böyle bir durumda olumsuz bir duyguya kapılmamalı, kediye kötü davranılmamalıdır. Bu davranış insanlar için normal değildir ancak kedilerin doğasında bunlar vardır.

Kediyi azarlamak yerine, nedenleri analiz ederek bunun neden olduğunu anlamaya çalışılmalıdır. Bunlar kedinizin sağlığının veya stresinin nedenleridir. Bu nedenle kedi mümkün olan en kısa sürede tedavi ettirilmelidir.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR