Balgam, akciğer ve alt solunum yollarını koruyan bir tür mukus salgısı olarak bilinmektedir. Bu salgı, vücutta yer alan hayati organların nemli kalmasını sağlamaktadır. Günde yaklaşık olarak 1-1,5 litre üretilen mukus salgısının artması, altta yatan bazı hastalıkların işareti olabilmektedir.
Balgam Nedir?
Balgam, akciğerlerin ve alt solunum yollarının korunması amacı ile vücut tarafından üretilen bir salgı çeşidi olarak bilinmektedir. Balgam üretimi sayesinde, solunum yolu içerisine giren istenmeyen maddelerin uzaklaştırılması adına bir filtre sistemi oluşturulmaktadır. Balgam içeriğinde antikor, su, protein ve bazı tuzlar yer almaktadır. Açık renkli bir özelliğe sahip olan balgam, öksürük ile dışarı atılabilmektedir. Midede oluşan ya da sinüslerden gelen akıntılar balgam niteliğinde değildir ve balgam oluşumu genellikle tehlikeli bir durum olarak görülmemektedir.
Balgam Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Balgam oluşumu nedenleri arasında ilk sırada akciğerlerin hasar almış olması gösterilmektedir. Akciğerlerin hasar alması, normalde üretilen miktardaki balgamın çok üzerinde bir balgam üretmesine yol açmaktadır. Aynı zamanda balgam nedenleri arasında; astım, kistik fibrozis, kalp yetmezliği, emboli, akciğer kanseri, akciğer apsesi, akciğer mantarı, bronşit, zarrüte ve KOAH da gösterilebilmektedir.
Balgam belirtileri ise, genellikle hastalık süreçlerinin ardından burun tıkanıklığı ile birlikte görülebilmektedir. Balgam beyaz renge yakın ve yoğun bir sıvı şeklinde atılmaktadır. Bazı durumlarda balgamların sarı renkle de atıldığı görülebilmektedir.
Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?
Balgam tedavisi yapılırken öncelikli olarak balgamın atılma boyutu ve rengine dikkat edilmesi gerekmektedir. Balgamların, günlük hayatı etkileyecek boyutta olması ve koyu kırmızı ya da siyah olması durumunda mutlaka bir uzmana danışılması gerekmektedir. Balgamlara neden olan durumların içinde bakteriyel enfeksiyonların bulunması sonucunda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır.
Aynı zamanda evde balgam sökmek adına yapılan bazı uygulamaların da tedaviler içerisinde yer aldıkları görülmektedir. Bu yöntemler arasında tuzlu su ile yapılan gargaralar, göğüs bölgesine okaliptus yağı sürülmesi, limonlu su içilmesi, ılık ballı su içilmesi, zencefil çaylarının tüketilmesi yer almaktadır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde bol su içmek ve ılık duş almak da tedavi sürecinin daha kısa sürmesini sağlamaktadır.