Cuma, Ekim 4, 2024
Ana SayfaSağlıkŞekerin insan vücuduna zararları nelerdir?

Şekerin insan vücuduna zararları nelerdir?

Şeker herkes tarafından bilinen bir maddedir. Meyveler, sebzeler, tahıllar ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur. Bu yiyecekleri tüketmek iyidir çünkü vücudun yavaş yavaş emmesi şekerin hücreye sürekli bir enerji kaynağı olmasına neden olur.

Şimdiye kadar tamam. Sorun, çok fazla şeker eklediğimizde başlar, yani meşrubatlarda bulunan şeker, aromalı yoğurtlar, tahıllar, kurabiyeler, kekler, tatlılar ve çoğu sanayileşmiş gıdalarda bulunan şekere bir de ek olarak kendimiz başka gıdalardan şeker alırsak günlük dozu aşmış oluruz.

Modern yaşam o kadar hızlı bir hal aldı ki, sağlıklı bir dengeyi korumak zor olabilir ve günlük olarak şekerle yediğimiz çok sayıda gıda ile karşılaşabiliriz, fazla tüketimimiz de sağlık sınırını aşar. Ve bu noktadan sonra şeker zarar vermeye başlar. Şekerin zararları nelerdir; sorusunu sormadan önce şeker hakkında bazı gerçekleri açıklamakta fayda var.

Şeker, kimyasal olarak tatlandırılmış lezzet maddeleri sınıfına ait basit bir karbonhidrattır. Birçok farklı biçimde mevcuttur, ancak üç ana şeker türü sakaroz, laktoz ve fruktozdur. “Eklenmiş şekerler” terimi, şuruplardan, baldan ve meyve suyundan alınan şekerin yanı sıra yiyecek ve içeceklere eklenen herhangi bir yiyeceğe ek olarak eklenen glikoz(şeker)den gelir. Bu terim taze meyve, sebze veya süt gibi ürünlerde bulunan şekerler için geçerli değildir.

Eklenmiş şekerler veya ilave şeker içeren gıdalar için bazı ortak isimler: Kahverengi şeker, tatlandırıcı, mısır şurubu, meyve suyu konsantreleri, yapay bal, malt şekeri vb.


Şimdi gelelim şekerin zararları nelerdir?

1. Kilo alımına neden olabilir

Obezite hakkında çok fazla şey duyduk ve bunlar gerçekleşiyor çünkü tüm dünyada obezite oranları artıyor ve şeker, özellikle şekerli içecekler de eklendiğinde büyük bir suçlu olarak görülüyor.

Ek olarak, aşırı tüketim açlığı düzenleyen ve yemeğe son verme zamanı geldiğini söyleyen beyne sinyal gönderen önemli bir hormon olan leptine direnç gösterebilir. Kısacası bu gıdalar açlığınızı sınırlandırmaz, bu da çok fazla sıvı kalori tüketmenizi kolaylaştırır ve bu alışkanlığın ana sonucu kilo alımıdır.

2. Kalp hastalığı riskini artırabilir

Şeker bakımından zengin diyetler, dünyadaki ölümlerin bir numaralı nedeni olan kalp hastalığının gelişimiyle de bağlantılıdır. Obezite, inflamasyon ve yüksek trigliserit düzeyleri, kan şekeri ve tansiyona yol açabilirler. Ayrıca, şekerli içeceklerden çok fazla şeker tüketilmesi ateroskleroz ile ilişkilendirilmiştir; bu, arterleri tıkayan yağ birikintileri ile karakterize edilen bir hastalıktır.

3. Diyabet geliştirme riskini artırır

Diyabet vakaları son yıllarda hızla artmıştır ve aşırı şeker tüketimi ile diyabet riski arasında açık bir bağ vardır. En güçlü risk faktörü olarak kabul edilen obezite ile başlar. Bir başka konu da, uzun süreli şeker tüketiminin, kan şekeri seviyesini düzenleyen pankreas tarafından üretilen bir hormon olan insülin direncini artırması ve bu durumun seviyelerinin artmasına neden olması diyabet riskini ciddi derecede arttırır.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR