Pazar, Eylül 29, 2024
Ana SayfaKadınsıRegl Öncesi Gerginlik Sendromu(PMS) Tedavi Yöntemleri

Regl Öncesi Gerginlik Sendromu(PMS) Tedavi Yöntemleri

Regl öncesi gerginlik sendromu kadınlarda çok sık karşımıza çıkan ve fiziksel veya psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet veren bir hastalıktır. Kültürel temellere de dayanan bu hastalığı bazı kadınlar kolay atlatabilirken bazıları ise çok zorlu süreçlerde geçirmektedir. Günümüzde yaygınlığı %75’lere kadar çıkabilen bu sendromun neden olduğu ve tedavi yöntemleri üzerine araştırmalar halen sürmektedir. Net bir sebebi belli olmayan hastalığın net bir tedavi yöntemi de bulunmaz. PMS hastaları genellikle oluşan şikayete bağlı olarak ilgili bölüm doktoruna giderler ancak aslında bu durum yanlıştır. Sorunun kökeninde PMS varsa buna yönelik tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi gerekir. Regl öncesi gerginlik sendromu(PMS) tedavi yöntemleri de oluşan şikayetin türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin şikayetler fiziksel ise tedavi planlaması buna göre yapılır, psikolojik veya duygusal ise tedavi yöntemi psikolojik temeller üzerinden devam eder.

Regl öncesi gerginlik sendromu(PMS) kimlerde daha çok görülmektedir?

PMS hastalarında oluşan belirtiler kadınların neredeyse tamamına yakınında oluşmaktadır ancak bazı kadınlar bunu hafif atlatabilirken bazıları ise şiddetli ağrılar ve psikolojik zorluklarla karşılaşır. Bu hastalığın belirtileri kadınların yaklaşık %90’ında tespit edilmiştir.

Kadınların yaşları ilerledikçe bu hastalığı belirtilerinin şiddeti de azalmaktadır ancak çok doğum yapılması durumunda ise bu durum tam tersine dönebilmektedir. Ayrıca genetik yatkınlık da görülen bu hastalıkta örneğin annesinin PMS etkilerini şiddetli atlattığını ifade eden bir kadında da PMS şikayetleri genellikle şiddetli olmaktadır.

Ayrıca başka hastalıklara da etkisi olumsuz olabilir. Örneğin migren sorunu yaşayan kadınlarda üstüne bir de PMS eklenmesi ağrıları çok şiddetli ve katlanamaz hale getirebilmektedir. Yine diyabet problemi yaşayan kadınlarda da bu durum oldukça çekilemez bir hale bürünebilir. Kanama gibi bir durumun oluşması sonucunda kan akışının durmaması söz konusu olabilir. Bu geçirilen dönemde hastanın çevresinin rolü oldukça önemlidir. Çevresi hastaya destek vermeli özellikle de psikolojik anlamda yanında olması gerekmektedir. Tedavinin ilk seçeneği olarak kabul edilen bu durum gerçekleşmezse PMS daha sancılı geçecektir.

Regl öncesi gerginlik sendromu(PMS) tedavi yöntemleri nelerdir?

PMS’yi etkileyen birçok durum söz konusu olduğu için tedavi yöntemleri de bu farklı durumlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere bazı hastalarda fiziksel bazı hastalarda da ruhsal belirtiler oluşmaktadır. Hangi belirtiler oluşmuş ise tedavi yöntemi de o belirtiye uygun şekilde yapılması gerekir.

  • Mutlaka diyet yapın: PMS şikayetlerini azaltmak için mutlaka az yağlı ve besin oranları yüksek olan diyetler yapmanız gerekir. Katkı maddesi içeren gıdalardan kesinlikle kaçınmanız şarttır.
  • Düzenli spor yapın: PMS döneminde aktif hale gelen fiziksel ağrıları ve psikolojik buhran dönemini kolay atlatabilmek için mutlaka spor yapmanız gerekmektedir. Bu spor ağır olmak zorunda değil. Örneğin günlük yarım saat hızlı tempoda yürüyüş bile oldukça faydalıdır.
  • Vitamin alımına dikkat edin: Özellikle de fiziksel semptomlar için vitamin alımı oldukça önemlidir. Günlük C ve D vitamin miktarını mutlaka almanız şikayetlerin azaltılması açısından önemlidir.
  • Serotonin alımı: Psikolojik belirtilerin şiddetli yaşandığı vakalarda herhangi bir psikiyatri uzmanından randevu alarak SSRI grubu ilaçlardan kullanmaya başlamak belirtileri azaltacaktır. PMS için ağır serotonin ilaçlarını kullanmanıza gerek yoktur. En hafif ilaçları tercih ederek başlayabilir ve daha sonra herhangi bir yan etki ortaya çıkması sonucunda tekrar doktorunuza danışarak ilaç değişimi talebinde bulunabilirsiniz. Psikiyatri uzmanları zaten genel olarak PMS için en hafif ve yan etkisi en az olan ilaçları reçete ederler.
  • Akupunktur: Bütün bu tedavi yöntemlerine ek olarak akupunktur da tercih edilebilen bir tedavi modeli arasında yer almaktadır.

Ayrıca daha önce yazmış olduğumuz regl öncesi gerginlik sendromu belirtileri yazımıza bakarak bu hastalığın belirtilerinin sizde olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR