Kadınlarda çok sık karşılaşılan bir hastalık olan regl öncesi gerginlik sendromu, hemen hemen regl yaşayan kadınların 4’te 3’ünde görülmektedir. Bu dönemde birçok türden şikayet sayısı da artmaktadır. Bu sendromu yaşayan kadınların yarısında ise şikayetler şiddetli değildir ve günlük yaşamı herhangi bir şekilde etkilemez. Diğer kadınlarda ise şikayetler hem fiziksel hem de ruhsal şekilde olabilir. Kültürel farklılıkların da etkili olduğu bu şikayetler esnasında doktora giden kadınların sayısı da bir hayli fazladır.
Regl öncesi gerginlik sendromu ne gibi şikayetler oluşturur?
Yukarıda da kültürel farklılıkların etkili olduğundan bahsetmiştik. Şikayetler de bu duruma bağlı olarak farklı olabilmektedir. Örnek vermek gerekirse Avrupa ve Kuzey Amerika’da regl öncesi gerginlik sendromu yaşayan kadınlarda en büyük rastlanan şikayet depresyondur. Çin ve Japonya gibi ülkelerde ise bu sendromun vermiş olduğu depresif duruma ek olarak şiddetli ağrılar da eklenmektedir. Bu durumun her ay tekrar olarak gerçekleşmesi de kişinin kendine güvenini kaybetmesine yol açabilir. Böyle bir durumda ek tedavi seçeneklerine ihtiyaç duyulabilir.
Regl öncesi gerginlik sendromu fiziksel şikayetler nelerdir?
Bu problemi yaşayan tüm kadınlarda genellikle benzer şikayetler görülmektedir. Göğüslerde hassasiyet oluşması, nadir de olsa göğüs uçlarında ağrı hissedilmesi, sendrom esnasında görülen ve daha sonra geçecek olan ani kilo artışları en sık karşılaşılan fiziksel şikayetlerdir.
Bu fiziksel şikayetlerin dışında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulanması, çeşitli bölgelerde meydana gelen döküntüler, eklemlerde ağrılar, baş dönmesine bağlı olarak gelişen denge bozuklukları, seslere karşı aşırı duyarlı hale gelme, uykuya dalmada güçlük ve sindirim sisteminde meydana gelen çeşitli problemler de fiziksel şikayetlere örnek olarak gösterilebilir.
Regl öncesi gerginlik sendromu ruhsal şikayetler nelerdir?
Türkiye’de PMS’de fiziksel ağrılara nazaran ruhsal ve duygusal şikayetler daha çok görülmektedir. Duygu durumunun değişmesi olarak görülen bu rahatsızlıklardan en sık karşılaşılanı ise depresyondur. Depresyonun da sebep olabileceği bazı durumlar olduğu için şikayetlerin sayısı artabilir. Örneğin aşırı sinirlilik hâli, yaşam isteğinin kaybolması, özgüvenin azalması gibi durumlar da depresyona bağlı olarak ortaya çıkan ruhsal şikayetler arasında yer almaktadır.
Regl öncesi gerginlik sendromu sebepleri nelerdir?
PMS üzerine araştırmalar gün geçtikçe artmakta ve bu hastalığın net olarak bir sebebi halen bulunabilmiş olmasa da birçok veriye ulaşılmıştır. PMS esnasında üreme hormonlarının hareketleri günümüzde detaylı olarak incelenmekte ve özellikle de hormonlarla birlikte sinir hücrelerinin birlikte hareket etmesi PMS’ye sebep olduğuna dair teoriler ortaya atılmaktadır.
Bu dönemde hareketliliğe giren serotonin üzerinde de incelemeler sürmektedir. Özellikle serotoninin azalması regl öncesi gerginlik sendromunda görülen ruhsal veya psikolojik sebeplerin temeli olarak gösterilmektedir. Her insanda belirli bir miktarda serotonin üretilir. Bu üretimin yavaşlaması veya azalması durumunda insanlarda çeşitli psikolojik rahatsızlıklar görülmeye başlanır. Hatta böyle durumlar için psikiyatri doktorlarına gidenlere serotonin geri alım ilaçları verilmektedir. SSRI olarak adlandırılan bu ilaçların düzenli olarak kullanılması sonucunda psikolojik rahatsızlıklar gün geçtikçe azalır. Regl öncesi gerginlik sendromu yaşayan kadınlara da günümüzde SSRI ilaçlar verilmesi yaygınlaşmıştır. Özellikle de bu hastalık döneminde herhangi bir psikiyatri uzmanı ile görüşmeniz sonrasında yüksek ihtimal SSRI ilaçları reçete edilecektir.
Regl öncesi gerginlik sendromu teşhisi nasıl koyulur?
Genellikle fiziksel olarak bulguları olmayan bu hastalığın teşhisi hastaların vermiş olduğu bilgilere dayanarak konulmaktadır. Teşhisin koyulması için genellikle kayıt sistemi esas alınır. İlk doktor randevusunda şikayetlerin kaydedilmesi ve raporlanması istenir. İkinci randevuda ise durumun boyutu ölçülür ve ne gibi bir tedavi uygulanması gerektiğine karar verilir.