Perşembe, Ekim 3, 2024
Ana SayfaSağlıkÖtenazi Kime Uygulanır, Hangi Ülkede Yasaldır?

Ötenazi Kime Uygulanır, Hangi Ülkede Yasaldır?

Ötenazi kime uygulanır ve hangi ülkede yasaldır konusuna açıklık getirmeden önce bu konu hakkında çok fazla fikir sahibi olmayanları aydınlatmak amacıyla ötenazi neye denir? Bunu anlatarak başlamanın daha doğru olduğu görüşündeyim.

Ötenazi Nedir?

İnsan ya da hayvanlarda herhangi bir hastalık nedeniyle yaşamının zorlaşması acı çekmesi ve iyileşemeyeceğinin kesin olması durumunda ölüm tarzının mecburi olmasını gerektiren bir uygulamadır. Özellikle evcil hayvanların daha fazla acı çekmesini ve durumunun da kötüye gitmesini engellemek amacıyla yani onu tüm yaşadıklarından kurtarmak amacıyla yapılan bir tür öldürme yöntemidir.

Eskiye baktığımız zaman özellikle ayağı kırılan atların kafasına kurşun sıkılarak öldürülmesi sağlanırdı. Ancak bu durum bir anlamda vahşet olarak da değerlendirilmiş olduğundan bugün ötenazi gibi acısız, ağrısız ve güzel bir uykuyla birlikte hayata son veriliyor. Ötenazi konusu her ne kadar hayvanlarda fazla kullanılıyor olsa da bazı ülkelerde insanlar içinde kullanılmış olduğu biliniyor. Her ne kadar tartışma yaratıyor olsa da bu uygulamanın o ülkelerde yasal olduğu da kesin.

Ötenazi Kime Uygulanır, Hangi Ülkede Yasaldır?
Ötenazi Kime Uygulanır, Hangi Ülkede Yasaldır?

Aktif Ötenazi Nasıl Yapılır?

Acı çeken ve iyileşmesi imkansız olan hastaya yüksek dozda ötenazi karışımı yapılır ve direk olarak verilir. Hasta bu ilacı alır almaz hayatını kaybedecektir. Yasal olan ülkeler arasında Belçika, Lüksemburg, İsviçre ve Amerika’nın bazı eyaletleridir.

Pasif Ötenazi Nasıl Yapılır?

Bu uygulama şeklinde ise doktor kontrolünde yapılır. Burada kişiyi ilaç vererek öldürmek yerine herhangi bir işlem yapmadan kötü olan durumunun daha da ağırlaşması adına tedavi uygulanmaz. Yapılan işlem yalnızca ağrı kesicidir. Aktif ötenazi ile arasındaki fark birinde doğrudan ilaç verilerek ölüm gerçekleştirilir, diğerinde ise ağrı kesilerek ölüm beklenir.

Ötenazi yapılacak hasta için hastane bulmakta güçtür. Bunun için hastaneler bazı şartların olmasını isterler. Örneğin ilk şart hastanın kesinlikle tedaviye yanıt vermemesi durumunun kötü olmasıdır. Eğer ki hastanın ölümü kesin değil ise bu durumda hastane ötenazi uygulaması yapmaz.

Ötenazi Türkiye’de Yasak mı?

Ötenazi ülkemizin yanı sıra çok sayıda ülkede yasaktır. Özellikle de Müslüman ülkeler bu uygulamayı dini açıdan kabul etmediğinden uygulamaz ve uygulanmasını da doğru bulmaz.

BENZER İÇERİKLER

1 Yorum

  1. Gerçekten bilemiyorum. Bazı durumlarda aklıma çok yatıyor ama diğer taraftan da Allah’ın verdiği canı bir başkası alamaz diye düşünüyorum. Allah kimseye böyle bir karar aldırmak zorunda bırakmasın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR