Belli bir yaşın üzerinde olanlar böyle bir gerçeğin farkındadırlar. Ama nedense hiç konunun detayını merakta etmemişlerdir. Biz zarif.net olarak kafamıza takılan bu soruyu araştırdık ve bir sonuca bağladık. Araştırmalarımızın neticesini de siz değerli takipçilerimizle paylaşalım istedik.
Tahmin ediyorum ki ayağı kırılan atını vuran kovboyun dramını televizyonda defalarca gördünüz. Ama başka bir hayvanın da ayağı kırıldığında öldürüldüğünü hiç duymadınız.
Gelelim işin özünü anlatmaya.
Bir atı düşündüğünüzde ilk aklınıza gelen şeyin hızı ve güç kapasitesidir. Dolayısıyla insanlar atları medeniyetlerine n başından bugüne kadar her zaman kendilerine yakın bulmuşlar ve atlarla insanlar arasında bir bağ oluşmuştur. En büyük savaşlar at üzerinde kazanılmış en büyük ticarette atların taşımasıyla yapılmıştır. Dolayısıyla atlar insanın ihtiyacını hissettiği pek çok şeyi de karşılamıştır. Atlar bunca güce sahipken aynı zamanda da çok hassas canlılardır ve kırılmaları da çok kolaydır. Kırılması bu kadar kolayken tedavisi de çok güç olur hatta imkansızdır. Dolayısıyla bir atın bacağının kırılması durumunda tedavi imkanı da yoktur.
Ayağı kırılan at
Bu sorunun yanıtını verebilmek için atların anatomik yapısını bilmek gerekiyor. İlginçliklerle dolu olan bu hayvanların bacaklarının üst bölümünde güçlük kaslar yer almasına rağmen dizlerinde kaslar yoktur. Kas yerine buradalar da tendonlar bulunmaktadır. Yani atların hızlı koşmasının nedeni de budur at bir yay gibi fırlayabilir ve koşabilir. Atların bacak kemikleri ise çok ince bir yapıdadır. Bir atın vücudunda toplamda 205 kemik bulunur ve bu kemiklerinde seksen tanesi bacak bölgesindedir. Bu da atın üst bacak bölümünde bir kemiğinin kırılması demek daha sonrasında birde fazla kırıklarında meydana geleceği anlamına gelecektir. bu nedenle de atın ayağının iyileşmesi mümkün değildir.
Kan dolaşımı
Atların kan dolaşımında toynakların etkisi de büyüktür. At bacağını hareket ettirmediği zaman bacak bölümüne giden bu kan akışı da olumsuz yönde etkilenmiş olacaktır. dolayısıyla kırılan bir ayak kan dolaşımının kesilmesin neden olacaktır.
Yetişkin olan bir at yarım ile bir ton ağırlığındadır. Bu da devasa olan bu ağırlığın 4 ayak üzerinde durduğu anlamına gelecektir. Atın tek bir ayağının kırılmış olması ağırlık dengesinde önemli bir sapma meydana getirecektir ve bu kez sağlam olan bacaklara dengesiz bir yük bineceğinden dolayı atın eklem ve tabanlarında iltihaplanma durumu meydana gelecektir. Bu iltihap hali ise atın inanılmaz bir derece de acı çekmesine neden olur ve at topallamaya başlar.
Atın Kırık Ayağının Tedavisi
Yine de yukarıda bahsettiklerimizi geri plana atarak tedavi edilmesi istenilebilir. Bu durumda ciddi bir masraf meydana gelecektir. Üstelik hiç kimse tedavisinin kesin bir sonuç vermeyeceği süreç için böyle büyük paralar harcamak istemezler. Ve atın iyileşmemesi durumunda da o güne kadar çekmiş olduğu acı oldukça büyüktür.
Bende böyle bir olaya denk gelmiştim. Zavallı hayvana, araba çarptı diye uyutmak zorunda kalmışlardı. Bence çok yanlış bir uygulama. Ayrıca dinimizce de çok günah