Algoritma Nedir?
Algoritma bir problemin ya da bir amacın sonuca ulaşmak için gidilen yoldur veya yollardır. Kesin ve net bilinen tanımıdır algoritmanın. Algoritma için mantıksal yolda diyebiliriz. Yani bir soru çözen kişi sonuca ulaşmak için bir veya birden fazla formül uygular. Bir amacı olan kişi örneğin bir yere gitmek istiyor mesela evine bunun için bir yol olması gerekir uzun veya kısa olması veya nasıl olduğu önemli değil önemli olan o noktaya gitmiş olmasıdır. İşte algoritma dediğimiz şey tam da bu. Algoritmanın kesin kuralları vardır. Bunlardan ilki mutlaka bir sonuca varması gerekir. İkinci olarak başlangıcı olmalıdır. Mutlaka ama mutlaka bir yol izlemelidir. Kararsızlık olmamalıdır. Evet ya da hayır ifadeleri kullanılmalıdır. Arada kalmak yoktur. Sırayı takip ederek en mantıklı sonuca ulaşmaktır. Şimdi hayattan bir örnek verelim çay demleyelim. 1: Başladık. 2: Çaydanlığa su koyduk. 3: Ocağı yaktık. 4: Çaydanlığı ocağa koyduk. 5: Bir süre suyun kaynamasını bekledik. 6: Su kaynadı mı? Diye baktık kaynamadıysa 5. adıma geri döndük eğer kaynadıysa bir sonraki adıma gittik. 7: Çayı demledik. 8: Çaydanlığın altına su koyduk. 9: Çaydanlığı geri ocağa koyduk. 10: Bir süre bekledik suyun kaynamasını bekledik. 11: Su kaynadı mı? Kaynamadıysa 10. adıma geri döndük eğer kaynadıysa bir sonraki adıma gittik. 12: Bir süre çayın demlenmesini bekledik. 13: Çay demlendi mi? Demlenmediyse 12. adıma geri döndük eğer demlendiyse bir sonraki adıma gittik. 14: Çayı bardağa koyduk. 15: Bitirdik. Evet bir algoritma yapmış olduk başladık ve bitirdik. Başlangıcımız var ve bitiş var yani sonuca ulaştık. Kurallarına uygun şekilde tamamladık. Aslına bakarsanız biz hayatımızda sürekli algoritma yapıyoruz.
İşte, evde, sokakta vb her yerde algoritmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Algoritmayı ilk önce hayatımızı kolaylaştırmak için kullanıyoruz. Yani algoritma hayatımızda olduğunda her şeye daha kolay, daha mantıklı, daha kısa yollar veya çözümler bulabiliyoruz. Algoritmayı kullanmazsak arada kalınır ve sonuca ulaşılmaz bu da hayatın daha karmaşık olmasına sebep olur. O yüzden mutlaka hayatımızda algoritmayı uygulamamız gerekir. Bir amacınız var ve onu sonuca götürmek istiyorsunuz bunun için şartlarına uymanız gerekmektedir. Çünkü şartlarını yapmadığınız zaman algoritma yapmış olmazsınız.
Sonuç olarak algoritma hayatın bir parçası olmuştur. Algoritmayı kullandığınız zaman sonuca varamayacağınız problem olamaz ve artık mantıksal boyutta düşünür olacaksınız.
Algoritmik Düşünme Nedir?
Algoritma için bir problemin ya da amacın sonuna ulaşmak için gidilen yoldur demiştik. Algoritmik düşünme de aslında bu problemin çözüm sırasındaki düşüncemiz diyebiliriz. Aslına bakarsanız biz bu işi sürekli yapıyoruz ama bir de düşünerek mantıksal ve algoritmanın kurallarına uygun yaptığınızı düşünün. Yani bir amacınız var ve o amaca en iyi şekilde ve en kısa şekilde gitmeniz için algoritmik düşünmeye ihtiyaç duyuluyor. Algoritmik düşünüldüğü zaman hayatınızda ne kadar farklı şeylerin olduğunu anlayacaksınız. Algoritmik düşünme özellikle matematik, fen alanlarında çok fayda sağlamaktadır. Özellikle eğitim çağındaki kişiler için çok önemlidir. Zeka geliştiricidir. Şuan zaten okullarda bu dersler verilmektedir. Eğer algoritmik düşünmeye devam ederlerse birçok konuda başarı elde edebilirler. Algoritmik düşünme hayatımızın her alanında fayda sağlamaktadır. Algoritmik düşünüldüğü zaman sonuca en iyi şekilde varıldığını görülecektir. Algoritmik düşünceyle ucu açık problemlerden kurtulabilirsiniz ve karmaşık zor problemlerden de kolay başa çıkma yolunu öğrenirsiniz. Algoritmik düşünceyle güven kazanmakta mümkündür. Kısaca algoritmik düşünme hayatımızı kolaylaştırır diyebiliriz.