Kadınlarda çok sık rastlanan yumurtalık kisti özellikle de doğurganlık çağında bulunan kadınlarda görülmektedir. Yumurtalık kistlerinin birçoğu zarar vermeden bir süre sonra kendiliğinden geçmektedir ancak bazıları ise kötü huylu olabilir. Kötü huylu yumurtalık kistinin takibinin yapılabilmesi için doktor tarafından düzenli şekilde takip yapılması gerekir. Yumurtalık kistinin görülme olasılığı ise gün geçtikçe artmaktadır ancak endişe etmenize gerek yoktur. Genellikle belirti vermeyen küçük yumurtalık kistleri zamanla kendiliğinden geçer. Yumurtalık kisti nedir sorusunun yanıtını böylelikle yüzeysel de olsa vermiş olduk. Bazı yumurtalık kistleri ise ufak tefek belirtilere sebep olabilmektedir. Örneğin kanama oluşması veya yumurtalık kistinin patlaması birtakım ağrılara sebep olabilir ve müdahale gerektirebilir.
Yumurtalık kistleri genellikle kadınların bazı dönemlerinde yumurtalık ve çevresini etkileyecek şekilde oluşur. Sıvı dolu bu baloncuklar özellikle de yumurtlama döneminde ortaya çıkar. Uterus ve çevresinde yer alan yumurtalıklardan her ay düzenli şekilde yumurta bırakılar. Buna halk arasında âdet denilmektedir.
Yumurtalık kisti belirtileri nelerdir?
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi yumurtalık kistlerinin çoğu belirti vermez ve özellikle de küçük olanlar kendiliğinden iyileşir. Eğer yumurtalık kisti standart boyutlarından büyükse belirti vermesi ise muhtemeldir.
- Yumurtalık kistlerinin vermiş olduğu en büyük belirti ise regl düzensizliğidir. Vücudunuzda uterus etrafında bulunan yumurtalıklar her ay düzenli olarak yumurtlama yapar. Regl döneminin 5. gününde ise rahimlerde hamilelik için genişleme yaşanır. Bu durum muhtemel bir gebeliğin oluşması içindir. Yumurtalık kistinin oluşması ise bu tarz durumları olumsuz yönde etkilemektedir.
- Yumurtalık kistlerinin vermiş olduğu bir diğer belirti ise karın şişliği olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle de regl öncesinde ortaya çıkan bu belirti bazen ağrılı bazen de ağrısız seyredebilir. Karında yaşanan bu şişliğin geçmemesi durumunda ise acilen uzman bir doktora başvurmanız gerekir.
- Bir diğer belirti de kasık veya karın ağrısıdır. Yukarıdaki madde de söylemiş olduğumuz gibi şişliğe bazı dönemlerde ağrı da eklenir. Şişlik olmadan da ağrıya sebep olan olabilen yumurtalık kistleri tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır.
- Bütün bu belirtilerin dışında sindirim sistemi bozuklukları da hastalarda görülebilmektedir. Özellikle yumurtalık kistinin oluşumu sonrasında kabızlık veya şiddetli ağrıya sebep olabilecek dışkılama kist belirtileri arasında kabul edilir.
- Sindirim sistemi aynı zamanda boşaltım sistemi ile de bağlantılıdır. Sindirim sisteminde yaşanılan herhangi bir sıkıntının boşaltım sistemine etkisi de kuvvetle muhtemeldir. Örneğin yumurtalık kistinin boşaltım sistemi üzerindeki bariz bir belirtisi ise sık idrara çıkma olabilmektedir.
Genellikle iyi huylu olarak karşımıza çıkan yumurtalık kistlerinin çoğu da ilk olarak küçük boyutlarda ortaya çıkar. Küçük olanlar zaten büyük belirtilere sebep olmazlar ancak nadir de olsa bir yorgunluk ve çabuk yorulma hissi yaratabilir. Belirti vermeyen bu kistlerin fark edilmesi ise son derece önemlidir. Çünkü erken fark edildiğinde yumurtalık kisti hastayı yormayacak bir şekilde tedavi edilir veya cerrahi müdahale yapılabilir ancak büyüdüğü zaman hem hasta daha çok sıkıntı çeker hem de diğer organlara veya sistemlere zarar verebilir.
Normalde kistlerin boyutu 25 cm ve üzerinde olursa belirtiler gözlenmeye başlar. %90 vakalarda 25 ve 30 cm üzeri yumurtalık kistine sahip olan kadınlar doktora başvurmaktadırlar ancak nadir durumlarda bu boyutlardaki kistler herhangi bir belirti vermeyebilir. Bu tarz durumların önlenmesi için de sık sık düzenli olarak doktor muayenesi gerekmektedir.
Yumurtalık kistleri tedavi edilmezse ilerleyen zamanlarda çok ciddi problemlere sebebiyet verebilmektedir. Örneğin tedavi edilmeyen bir kist yıllar sonra kansere kadar gidebilecek bir durum oluşturabilir.
Ayrıca şu yazımızı da okuyarak polikistik over sendromu ile ilgili detaylı bilgi edinebilirsiniz: Polikistik over sendromu nedir ve belirtileri nelerdir?