Yangın söndürme helikopteri, bölgelerde yer alan yangın olaylarının söndürülmesi amacı ile havadan yapılan müdahaleler için kullanılmaktadır. Yangın söndürme helikopterleri, kısa süre içerisinde yangının olduğu bölgeye ulaşarak havadan müdahale ile yangının sönmesini sağlamaktadırlar. Bir saat içerisinde ortalama 20 ton su atabilen yangın helikopterleri, yangın olaylarında başvurulan ilk müdahale yöntemleri arasında yer almaktadırlar.
Yangın Söndürme Helikopteri Nedir?
Yangın söndürücü helikopter, yangın sırasında başvurulan ve havadan müdahale ile kısa süre içerisinde yangının söndürülmesi için kullanılan helikopter çeşidi olarak bilinmektedir. Bazı bölgelerde çıkan yangınlara dışarıdan çok fazla müdahale edilememesi, yangın bölgesine girilememesi, çok yüksek katlarda oluşan yangınlarda daha kolay bir müdahale yöntemi olarak belirlenmesi, çatı katı gibi bölümlerde çıkan ve tehlikeli olan yangınların dışarıdan müdahale gerektirmesi gibi durumlarda yangın söndürme helikopterine başvurulmaktadır.
Yangın söndürme helikopterleri içerisinde çok fazla miktarda çeşit bulunmaktadır. Yangın söndürme helikopterlerinin çeşitleri, su tutabilme kapasitelerine ve modellerine göre değişim göstermektedir. Yangın söndürme helikopterlerinin özellikleri arasında dışlarının ateşe dayanıklı olarak üretilmesi ve su taşıma kapasitelerinin olması yer almaktadır.
Helikopterlerin su tankları ya da kovaları bulunmaktadır. Helikopterler içerilerinde bulunan kovaları ya da tankları; deniz, göl, nehir gibi yangına yakın olarak bulunan bir su kaynağından doldurarak yangını söndürmektedirler. Bir helikopter modeline göre yaklaşık olarak 2,5, 3 ya da 4 ton su alabilmektedir. Su tanklarına ya da kovalara doldurulan suların yangına müdahale etmesi ile birlikte yangının boyutuna göre kısa süre içerisinde söndürülebildiği görülmektedir.
Yangın Söndürme Helikopteri Nasıl Çalışır?
Yangın söndürme helikopterlerinin çalışma mekanizmaları incelendiğinde, içlerinde su tanklarının ya da kovaların olduğu görülmektedir. Helikopterlerin çeşitlerine göre farklı su taşıma mekanizmalarına sahip oldukları görülmektedir. Erickson AirCrane benzeri helikopterlerde su taşıma için, helikopterin ön kısmında bir köpük topu olduğu görülmektedir. Bu köpük topunun kullanılması ile birlikte yangınların söndürülmesini hedefleyen helikopterler, su tankları ile donatılmış olan helikopterlere göre daha az tercih edilmektedirler.
İçlerinde kovalar bulunan yangın söndürme helikopterleri ise; nehirlere, denizlere, portatif su tanklarına, göllere daldırılarak kovalar doldurulmakta ve bu şekilde çalıştırılmaktadırlar. Su kovalarının arasında en popüler olanın ise eski Bambi kova olduğu bilinmektedir. Günümüzde en büyük yangın söndürme helikopterleri içerisinde eski Bambi kova yer almaktadır.
Su tankı bulunan helikopterlerde, su tankları yerden ya da sifonlanarak doldurulabilmektedirler. Su ihaleleri ya da kamyonlara monte edilmiş olan sistemler, su tanklarının yerden doldurulması için tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadırlar.
İçerisinde bulunan kovaların ya da su tanklarının doldurulduğu helikopterler, yangın bölgesinde havadan müdahale ederek sularını boşaltmakta ve ardından tekrardan doldurmaktadırlar. Helikopterlerin su alma kapasiteleri ise modellerine göre değişim göstermektedir.
Yangın Söndürme Helikopteri Kaç Ton Su Alır?
Yangına müdahale helikopteri, modellerine göre farklı miktarlarda su alma kapasitelerine sahiplerdir. Uçaklara oranla daha fazla su kaynağından yararlanabilen yangın söndürme helikopterleri, bir saat içerisinde ortalama 8-9 kez su atabilme özelliğine sahiplerdir. Su taşıyabilme kapasitelerine göre ise ortalama olarak 20-25 ton suyu bir saat içerisinde yangın bölgesine bıraktıkları görülmektedir. Helikopterlerin çeşitlerine göre kapasiteleri değişiklik gösterdiğinden, su alma kapasiteleri konusu çeşitlerine göre incelenmektedir. Mi-8 genel maksat helikopterleri 2,5 tonluk bir su taşıma kapasitesine sahiplerken, CH-47 Chinook helikopterlerinin ise 7,5 ton ile 10 ton arasında bir su taşıma kapasitesine sahip oldukları görülmektedir.
Komov modelindeki yangın söndürme helikopterleri ise 3,5 ton su taşıyabilme kapasitesine sahiplerdir. Bu helikopterlerin bir saat içerisinde ortalama olarak 8 kez su ikmali yapabildikleri görülmektedir.