Cuma, Eylül 27, 2024
Ana SayfaHayata dairAğlayan Bebek Nasıl Susturulur?

Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur?

Ağlayan bebek, genellikle belirli dönemlerde sıkıntılar yaşayan ve bu sıkıntıların geçirilmesi adına sakinleştirilmesi gereken bebeklerdendir. Bebeklerin açlık, susuzluk, uyku gibi ağlama nedenleri bulunmaktadır. Bebeğin hangi nedenle ağladığının anlaşılması ve bu nedene bağlı olarak da sakinleşmesi amacı ile bazı yöntemlerin uygulanması önerilmektedir. Bu sayede bebeklerin ağlama krizine girmeden sakinleştirilebildikleri görülmektedir.

Bebeklerin Ağlama Nedenleri Nelerdir?

Bebek ağlama sebepleri arasında pek çok madde sıralanabilmektedir. Bebeklerin genel anlamda, temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ağladıkları görülmektedir. Bazı durumlarda girilen ortamın yabancı olması ya da anne ve babanın uzakta olması gibi nedenlerle de ağlayabildikleri görülmektedir. Fakat bebeklerin ağlama nedenleri genellikle şu şekilde sıralanabilmektedirler;

  • Aç Olma: Bebeğin ağlaması, huysuzlanması, sinirlenmesi ve elini sürekli olarak ağzına sokmaya çalışması acıktığının belirtisi olabilmektedir. Bu durumda bebekler huysuzlaşmanın ardından ağlamaya başlamaktadırlar.
  • Susuz Kalma: Bebeklerin ağlama nedenleri arasında aç kalmanın yanı sıra susuz kalma da yer almaktadır. İlk altı ay anne sütü ile beslenen bebeklerin susuz kaldıkları düşünüldüğünde emzirilmelidir. Daha büyük bebeklere ise su verilebilmektedir.
  • Uyku: Bebekler uykuları geldiğinde huysuzlanmakta ve ağlamaktadırlar. Ellerini gözlerine götürerek ovuşturmaları, esnemeleri, ağlamaları uyku belirtisi olarak sayılabilmektedir.
  • Kucağa Gelmek İsteme: Bebekler özellikle ilk aylarda yabancı birinin kucağına gittiklerinde ağlayabilmektedirler. Anne veya babanın bebeği kucağına alarak sakinleştirmesi ile birlikte ağlamaları kesilebilmektedir. Sakinleştirme aşamasında sırtına yavaşça vurmak ve sıvazlamak yardımcı olabilmektedir.
  • Korku: Bebeklerin; korna, havai fişek, siren gibi yüksek sesleri bir anda duymaları ya da parlak ışıklara maruz kalmaları korkmalarına yol açmaktadır. Bu durumlarda korkan bebeklerin ağladıkları görülmektedir.
  • Gaz Sancısı: Gaz sanıları, bebeklerde çok sık rastlanan bir sorundur. Bebeğin rahatsız hissetmesine ve ağlamasına neden olabilmektedir.

Ağlayan Bebekler Nasıl Susturulur?

Bebekler neden ağlar sorusuna cevap olarak pek çok farklı neden gösterilmiştir. Bu nedenlere bağlı olarak da bebeklerin susturulma yöntemleri değişiklik gösterebilmektedir. Bebekleri susturmak için öncelikli olarak neden ağladıkları ile ilgilenilmelidir. Bunun için ise, ağlarken yaptığı el kol hareketleri ya da vücut dili baz alınabilmektedir. Örneğin acıkan ve ağlayan bir bebek, elini sürekli olarak ağzına götürmek istemektedir. Bu durumda bebeğin acıktığı için ağladığı anlaşıldığından, doyurularak susturulması gerekmektedir.

Bebeklerin yaklaşık ilk iki ay içerisinde belirli bir rutinleri oluşmaktadır. Öğlen uyku saatleri, akşam uyku saatleri, yemek saatleri, oyun saatleri bu rutine dahildir. Bebeklerin bu rutinlerinde aksama olması durumunda, aksayan duruma bağlı olarak ağladıkları görülmektedir. Anne ve babaların bu durumda, bebeğin aksayan rutine tekrardan ayak uydurmasını sağlamaları gerekmektedir. Aynı zamanda yabancı bir ortama girildiğinde, bebek hemen birinin kucağına verilmemeli ortama alışması beklenmelidir. Aksi durumda huysuzlandığı ve ağladığı görülebilmektedir.

Bebekleri Sakinleştirme Yöntemleri Nelerdir?

Ağlayan bebeklerin sakinleştirilmesi için pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden bazıları ise şunlardır;

  • Bebeğin parlak ışıklı değil, loş ışıklı bir odada yatırılması ve uyutulması sırasında sırtının sıvazlatılması onu sakinleştirmektedir.
  • Bebek oyuncakları ile bebeğin dikkati dağıtılarak ağlamasına neden olan durumdan uzaklaşması sağlanabilmektedir.
  • Uykuya dalmada zorluk çeken ve bu süreç içerisinde ağlayan bebekler için, ninni söylenebilmektedir. Ninniler ve rahatlatıcı müzikler, bebeğin sakinleşmesine yardımcı olmaktadırlar.
  • Gün içerisinde huysuzlaşan bebeklere ılık su ile banyo yaptırılması, sakinleşmelerine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda banyodan sonra bebe yağı ile masaj yapılması da bebeği oldukça sakinleştiren yöntemlerden biridir.
  • Bebeğin ağlaması, sıkıldığının göstergesi de olabilmektedir. Bu nedenle bebeğin dışarıya çıkartılması ve temiz hava aldırılması sakinleşmesine yardımcı olmaktadır. Bebekler dışarıda pusetler ile anne kucağı ile ya da bebek arabası ile gezdirilebilmektedirler.
BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR