Psikolog, bazı tedavi yöntemleri ile birlikte danışanlarla iletişim kurarak problemlerini gidermeye çalışan kişilere denmektedir. Psikologların bağlı oldukları bilim dalı olan psikoloji, insan davranışlarının nedenlerini araştıran bir bilim dalıdır. Bu anlamda psikologların da insanların hangi amaç için ve nasıl bir düşünce ile davranışlar sergilediklerini inceledikleri görülmektedir.
Psikolog Nedir, Görevleri Nelerdir?
Psikolog, bazı psikolojik sorunlara sahip olduklarını düşünen danışanların sahip oldukları problemleri belirleyen ve bu problemlerin ortadan kaldırılması için çalışan kişilere denmektedir. Psikologlar çalışmış oldukları kuruma göre farklı şekilde isimlendirilmektedirler. Bu anlamda ortaya psikolojik danışman, psikoterapi uzmanı, klinik psikolog, adli psikolog gibi meslek kavramları ortaya çıkmıştır.
Psikolog görevleri arasında pek çok alan yer almaktadır. Psikologların görevleri daha çok danışanlarla yapmış oldukları seanslar arasında ortaya çıkmaktadır. Psikologların danışanlarına ve mesleklerine karşı olan bu görevleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Seanslar içerisinde danışanların anlattığı problemlerin dinlenmesi ve dinlenen kısımlardan çıkarılan sonuçların ya da önemli bazı kısımların not alınması,
- Danışanın anlattığı olaylar sırasında, olayı ve danışanın psikolojik yapısını çözümlemek adına sorular sorulması,
- Dil ve konuşma terapisi uygulamaları ile birlikte konuşma güçlüğü problemi yaşayan kişilerin tedavi edilmesi,
- Danışan ile konuşulan ve not alınan kısımların üçüncü bir kişi ile paylaşılmaması,
- Gerekli görülen durumlarda danışanın bir ilaç tedavisine başlamasının gerekliliği oluştuğunda, danışanın psikiyatriye yönlendirilmesi,
- Bazı çiftlerin problem yaşamaları anında bu çiftlerin sorunlarına çözüm bulunması,
- Kişinin bazı sosyal fobilerinin olması da dışa dönüklüğün azalmasına neden olmaktadır. Bu durumda psikologlar bu durumun düzelmesi adına çözüm önerileri üretmektedirler.
Nasıl Psikolog Olunur?
Psikolog olma şartları arasında ilk sırada üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerinde yer alan Psikoloji bölümünün bitirilmesi yer almaktadır. Psikoloji bölümü, bazı üniversitelerde İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesinde yer almaktadır. Psikoloji bölümüne giriş yapılabilmesi için ise, üniversite sınavına girilmesi, baraj puanının geçilmesi ve tercih yapılması gerekmektedir. Tercihlerin ardından bölüme yerleşilmesi ile birlikte en az dört yıllık olan psikoloji bölümünün okunması ve zorunlu stajların yapılması gerekmektedir. Bu işlemlerin gerçekleşmesinin ardından kişilerin psikoloji lisans diplomalarını ve unvanlarını aldıkları görülmektedir.
Psikoloji bölümünün bitirilmesinin ardından kişilerin klinik psikolog olarak göreve başlamak istemeleri ve kendi kliniklerini açmaları için yüksek lisans programlarını da bitirmiş olmaları gerekmektedir. Psikoloji bölümünde yüksek lisansın tamamlanmasının ardından kişilerin klinik açma haklarına sahip oldukları görülmektedir.
Psikolog mezuniyet şartları içerisinde, psikoloji bölümünün başarı ile tamamlanmış olması yer almaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler, psikolog unvanına sahip olmaktadırlar.
Psikolog Olmak İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Psikolog olmak isteyen kişilerin karşılamaları gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Bir psikoloğun, danışanları ile sağlıklı bir iletişim kurabilmesi için düzgün bir diksiyona sahip olması gerekmektedir. Bu sayede danışan ile psikolog arasında oluşan sağlıklı iletişim, danışanın sahip olduğu problemlerin daha kısa sürede çözülmesine olanak sağlamaktadır.
- Psikolog olmak isteyen kişilerde bulunması gereken bir başka özellik ise, insanları dinlemeyi sevmeleri ve insanlara yardım etmekten hoşlanmalarıdır. Dinlemeyi ve yardım etmeyi sevmeyen kişilerin psikolog olmaları doğru bir tercih olarak görülmemektedir.
- Psikolog olmak isteyen kişilerin gözlem yapma ve olayları çözümleme yeteneğine sahip olmaları da gerekmektedir. Bu yetenekler sayesinde, danışanların anlattıkları olaylar hem anlatış şekillerinden hem de vücut dilinden yorumlanabilmektedir. Yorumlanabilen problemlerin ise daha kısa sürede çözüme ulaştırıldığı görülmektedir.
- Psikoloji bilimine ilgi duymak ve yeni gelişmelerden haberdar olmak da psikologlarda aranan şartlardandır. Psikolog olma yaşı konusunda herhangi bir kısıtlama olmaması dolayısıyla, araştırmalarını ve gözlemlerini yapabilecek her tür kişinin psikolog olma yolunda ilerleyebilecekleri görülmektedir.