Birçok problemin aslında görülmeyen sebebi olarak karşımıza çıkan irade kavramı çok ciddiye alınması gereken bir özelliktir. Biz de bu yazımızda irade zayıflığının zararları ve iradeyi güçlendirmek için neler yapılabilir gibi soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız.
Hayatımızı değiştirmek için veya daha sağlam adımlar atabilmek için sürekli olarak düşünüp kararlar alıyorsanız ancak uygulamada sorun çekiyorsanız, herhangi bir bağımlılığınız varsa ve bundan kurtulmaya karar verdikten sonra bunu başaramıyorsanız veya bazı istekli olduğunuz durumlar karşısında kendinizi tutamadan bu eylemi gerçekleştiriyorsanız sizde kesinlikle irade zayıflığı var demektir.
İrade zayıflığına doğrudan etken eden durumun stres olduğu bilimsel kayıtlarda geçmiş olmasına rağmen yaşam tarzınız, geçmişte yaşamış olduğunuz durumlar, yetiştirilme tarzınız gibi durumlar da irade zayıflığında etkili olmaktadır.
İrade zayıflığının zararları nelerdir?
İrade zayıflığının birçok zararı bulunur ve bu zararlarda genellikle irade zayıflığı sebep olarak görülmeyebilir. Hatta başvurmuş olduğunuz psikiyatri uzmanları da bu problemi göz ardı edebilir ve size bunun için herhangi bir çözüm sunmayabilir. Bu zararları aşağıda maddeler halinde anlatacağız ve sizlere de çok tanıdık gelecek:
- Herhangi bir bağımlılıktan kurtulamamak irade zayıflığının göstergesidir. Örneğin kumar, alkol veya sigara bağımlılığını bırakmak istiyorsunuz ve bütün bunların size zarar verdiğinizi de biliyorsunuzdur ancak bırakmak isteseniz de içten içe beyninizde yer alıyordur. Bunun gibi durumlarda önce iradenizi güçlendirici şeyler yaptıktan sonra iradenizi test etmeniz gerekiyor. Ardından iradenizin artık güçlü olduğunu düşünüp bu bağımlılıklardan kademeli olarak kurtulabilirsiniz.
- Bir şeyler başarmak için çok fazla düşünüyorsunuz ve bunları uygulamaya geçiremiyorsanız yine irade zayıflığı var demektir. Örneğin çalışmalarımı şu saatte bitireceğim veya derslerimi her gün düzenli olarak çalışacağım diyerek kendinizi telkin edersiniz ama aslında irade zayıflığı sebebiyle hiçbir zaman bunlar tam da kendinizi telkin ettiğiniz şekilde gerçekleşmez. Buna spora başladıktan sonra bir süre bırakmak veya diyete başladıktan sonra ertesi gün dayanamayıp bir şeyler tüketmek de örnek olarak gösterilebilir.
- Hiç kimseye hayır diyemediğiniz için kendinizden ödün vermek zorunda kalıyorsanız yine irade zayıflığınız var demektir.
İrademi nasıl güçlendirebilirim?
İradenizi güçlendirmek için öncelikle sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanız şarttır. Örneğin stresten uzak bir şekilde yaşamak gerekir bunun için ise düzenli olarak spor yapmak ve ilgi alanlarınıza daha fazla zaman ayırmanız gerekir. Aynı şekilde düzenli beslenme tarzını benimsemek de insanı stresten uzaklaştırır.
Yavaş yavaş adımlar atarak irade güçlendirmeyi başarabilirsiniz. Örneğin ilk başta hayır demeyi öğrenerek, düzenli beslenmeyi gerçekleştirerek, uykunuzu bir düzene sokarak, çeşitli sportif faaliyetler gerçekleştirerek ve bitki çayları tüketerek bir adım atmış olursunuz.
Ancak burada da şöyle bir çelişki durumu ortaya çıkar. Yukarıda saymış maddeleri yapmaya karar verdiğiniz zaman irade zayıflığı sebebiyle yine yarım kalabilir ya da hiç başlayamayabilirsiniz. Böyle bir durumda ise ne olursa olsun devam etmek gerekir. Sonuçta irade zayıflığının bedellerini siz ödüyorsunuz ve ödemeye de devam edeceksiniz. Bu bedelleri ödememek adına bir şeyler için kendinizi zorlamanız şarttır. Sitemizin en alt kısmında yazan Pablo Neruda’nın sözünün ne kadar doğru olduğunu bu yazımızı okuduğunuzda anlamış olmanız gerekiyor.