Piyasada bulunan iktisadi aktörler; ekonomide ortaya çıkan kur değişimleri ve dalgalanmaları incelerler. Bu sayede ülke ekonomisinin istikrarlı hale gelir, piyasadaki aktörler daha rahat işlem yapar. Bir yatırım yapmak için, herhangi bir işlemi yerine getirmek için bu firmalar; ilgili analiz raporlarını ve değerlendirmelerini incelerler. Bazen bu incelemeler sonucunda; fiyatların genel seviyesinde artış olurken, bazen de azalış meydana gelmektedir. Bu artışın sürekli ve birikimli olması halinde ‘enflasyon’ adını alması, literatüre uzun yıllar önce girmiştir. Enflasyon teknik olarak ilgili yerel para biriminin değerini düşürecek ve birçok farklı soruna yol açacaktır.
Enflasyon nasıl tespit edilir?
Enflasyonun tanımı, tespiti konusunda oldukça bilgi vericidir. Bu yüzden tanımdan yola çıkarak yapılacak işlemler, o ülkede enflasyonun olup olmadığı hakkında bizlere bilgi verir. Öncelikle fiyatlar, bazı temel ekonomik teknikler kullanılarak liste halinde gruplandırılmalıdır. Belirli bir baz dönem seçilmeli ve fiyatlardaki değişimler incelenmelidir. Fiyatlar eğer iki dönem arasında artış gösterirse, buna tek başına enflasyon denmesi yanlış ve ekonomi bilimine aykırı bir yorum olacaktır. Enflasyon sorununun varlığından bahsedebilmek için bu fiyatların birkaç dönemde artış göstermesi ve birikimli şekilde ilerlemesi gerekmektedir. Bazı teknik hesaplamalarla bulunan enflasyon oranı da, yine enflasyonun varlığına kanıt olacak araçlardandır.
Enflasyonu etkileyen kriterler nelerdir?
Enflasyon, dünya genelinde kısıtlı kaynakları olan ülkelerde daha çok görünür. Gelişmişlik seviyesi azaldıkça, enflasyon oranlarının hayret edilesi bir noktaya gelmesi de beklenen bir durumdur. Kısıtlı imkanlar, nüfusun olması gerekenden fazla çıkması halinde; eşit olarak dağıtılamaz. Bu durum da enflasyon sorununun daha da hissedilir hale gelmesi sebep olur. Ülke dışından kaynağı belirli olmayan altın ve döviz gibi değerlerin artması, enflasyonun tetikleyici unsurlarındandır. Ülke içindeki toplanan gelirden daha fazla oranda yapılacak harcamalar, uzun vadede enflasyonun doğmasına sebep olacaktır. Üretim ekonomisinin değer kaybetmesi ile oluşan tüketim toplumu yapısı, enflasyonu etkileyen kriterlerdendir. Ülkede üretim imkanlarında kullanılan faktörlerin fiyatı artarsa bu da enflasyonu etkileyen sebeplerden olacaktır. Ayrıca ülke içerisinde dolaşımda bulunan para, gereğinden fazla artmış haldeyse; uzun vadede enflasyon sorunu ile karşı karşıya kalınır.