Perşembe, Eylül 26, 2024
Ana SayfaFinans - Forex - Kripto ParaBaşabaş Noktası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Başabaş Noktası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Başabaş noktası hesaplama, özellikle her girişimcinin bilmesi ve yapması gereken bir işlemdir.

Bu işlem, şirketin hem sabit hem de değişken tüm maliyet ve giderlerini karşılayacak yeterli kaynağa sahip olması ve herhangi bir kayıp olmaması için minimum geliri veya satılması gereken minimum ürün sayısını belirler.

O andan itibaren, gelen para tüm masrafları ödendiğinde, yani, kar ve zarar sıfır noktasında olduğunda, şirket kar elde etmeye başlamış demektir. Başabaş formülüne ulaşmak için, sabit maliyetlerin katkı payına bölünmesi ve ardından yüzdeyi bulmak için 100 ile çarpılması yeterlidir.

Başabaş Noktası Hesaplama Finansal İşlemdir

İşyerinin zarar etmemesi için çok iyi planlama ve iyi bir finansal yönetim şarttır. Ayrıca buna ilave olarak, şirketin iyi bir kar marjı elde edeceğinden emin olmak için bazı özel hesaplamaların da yapılması gereklidir.

Bu hesaplamalardan biri ve muhtemelen hepsinin ana ve en önemli olanı başabaş noktası hesaplama formülüdür. Bu sayede şirketinizin kâr etmesi için ihtiyaç duyacağı minimum tutar belirlenir, böylece herhangi bir kayıp olmaz.

Adından da anlaşılacağı gibi, başabaş noktası, hem şirketin sabit veya değişken giderlerinin hem de toplam gelirinin tam dengede olduğu noktadır. Çünkü hem kâr hem de zarar aynı olacaktır. Bu, tüm masraflarınızı ödedikten ve artık bir kaybınız kalmadıktan sonra, o zaman ne kadar para kazanacağınızı bildiğiniz anlamına gelir.

Yeni başlayan girişimciler bunu garip bulabilir çünkü bir işe başlarken nihai amaç mümkün olduğunca fazla kar elde etmektir. Bununla birlikte, başabaş formülü, kâr olmayacağı anlamına gelmez, ancak zarar görmemek için, kâr elde etmek gerekir.

Bu nedenle, şirketin sahip olduğu tüm masrafları ödememek için yeterli kar elde ederseniz, en azından şirketin asla iflas etmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Böylece şirketin kârlılığının nerede başladığı bilinebilir.

Başabaş Noktası Hesaplama
Başabaş Noktası Hesaplama

Giderler Ve Sabit Maliyetler

Daha iyi anlamak için, giderler ve sabit maliyetler, üretim hacminden bağımsız olarak aynı kalan gider türleridir. Ana olanlardan bazıları şunlardır:

  • Kira,
  • Vergiler,
  • Çalışan maaşları,
  • Muhasebeci, avukat, güvenlik vb.
  • Temizlik, ofis vb. malzemeler

Başabaş noktası hesaplama işleminde değişken idari maliyetler ve giderler ise şu şekildedir: (Bunlar talep ve üretim hacmine bağlı olarak değişebilir)

  • Üretim ve emek,
  • Hammadde,
  • Satış komisyonları,
  • Üretim olayları veya kazaları,
  • Geç veya diğer para cezaları.

Üzerinde durulması gereken bir diğer nokta ise maliyetlerin giderlerden farklı olmasıdır. Maliyetler doğrudan üretime (hammadde, işçilik vb.) bağlıdır ve giderler şirketin bakımına (kira, temizlik malzemeleri, elektrik faturaları, su vb.) ilişkindir.

Giderleri Karşılayacak Kâr Gerekli

Başka bir deyişle, girişimci, tüm kârlarından asgari bir miktar belirleyip ayırmak ve bunu yukarıda belirtilen bu masrafları ödemek için kullanmak zorunda kalacaktır. Tüm bunları karşılayacak yeterli kâr yoksa, şirket ya olumsuz olacak ya da bir sonraki satışlardan “gelecekteki” kârları kullanmak zorunda kalacak, ancak her durumda zarar edecektir.

Her tür denk hesap formülü arasında, muhasebe denk hesap formülü en basit ve en çok kullanılanıdır, çünkü hem kar hem de zararı “sıfırlanmış” olarak tüm sabit maliyet ve giderleri karşılayacak yeterli gelire sahip olmak yeterlidir.

Böylece, denk hesap formülünün hesaplanması da çok basittir:

Başabaş muhasebesi = Sabit maliyetler ve giderler ÷ Katkı payı

Bunu hatırlayarak, katkı payına ulaşmak için sadece hesaplamayı yapın: Gelir – Değişken maliyetler ve giderler.

Başabaş Finansal Formül

Başabaş noktası hesaplama formülü, muhasebe dengesi formülüne benzer, tek fark, hesaplamada, amortisman ve gayrimenkul veya yatırımların devalüasyonu gibi ödeme gerektirmeyen diğer gider türlerinin sabit maliyet ve giderlere dahil edilmemesidir.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR