Cuma, Eylül 27, 2024
Ana SayfaHayata dairAskerlik Depresyona Sebep Olur mu?

Askerlik Depresyona Sebep Olur mu?

Türkiye’de belirli bir yaşa gelmiş olan erkeklerin yapmak zorunda oldukları vatani görev olarak tanımlanan askerlik, bazı bireylerin psikolojileri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkilere sebep olabilmektedir. Biz de bu içeriğimizde tüm detayları ile birlikte askerlik ve depresyon konusuna değineceğiz.

Öncelikle askere giden her bireyin psikolojisi olumsuz yönde etkilenmez. Askerlikten gelmiş olanların anlattığı olumsuz anılar, geçmişte askerlik şartlarının farklı olması gibi sebeplerden dolayı gençlerin gözünü korkutan askerlik görevi günümüzde hiç de korkulacak bir durumda değildir.

İnsan psikolojisi genellikle olumsuz olayları hatırlamaya meyillidir. Bunun sebebi temel varoluşsal kuram ile alakalıdır. Örneğin 30 günlük süre boyunca sadece 1 gün olumsuz bir durumla karşılaşılmış olduğunu varsayalım. Bu insan bu 30 günlük süreci bir başka arkadaşına anlattığı zaman ilk olarak aklına o 1 gün yaşanan olumsuzluklar aklına gelir ve başta tüm o gün yaşanan olumsuzluğu ve tüm detaylarını anlatır. Halbuki 29 gün de mutluluklar ve güzel anılar yaşamıştır.

Askerlik depresyona sebebiyet verir mi?

Bu sorunun cevabını net olarak vermek kesinlikle yanlış olacaktır. Yukarıda da birçok etmenden bahsetmiştik. Burada önemli olan bireyin geçmiş yaşantısı, geçmişte yaşamış olduğu travmalar, askerlik yapılacak olan yer veya askerde karşısına çıkan insanların anlayış kapasitesi gibi birçok durum insanların psikolojisi üzerinde etkili olmaktadır.

Acemi birliğinde genellikle acemi olduğunuz için size temel askeri bilgiler öğretilecektir. Bu eğitim programını bir kamp gibi düşünmeniz gerekir. Bu kampta size faydalı olabilecek ve askerlikten sonra işinize yarayacak her türlü bilgiyi öğrenmeye gayret ederek acemi birliğini başarılı bir şekilde tamamlarsınız. Ardından usta birliğinde de işler daha rutine girecek ve depresyona girme ihtimaliniz daha da azalacaktır.

Depresyonun temelinde yatan sebepler oldukça önemlidir. Örneğin geçmişte bazı depresyon hastalıkları atlatmış bir insan doğal olarak askerlikte de depresyona girme ihtimali yüksek olacaktır ancak günümüzde bu tarz durumlarda korkulması gereken bir senaryo yoktur.

Askerde depresyona girersem ne olur?

Askerliğe gitmeden önce de gittikten sonra da birçok uzman doktor tarafından muayene edilirsiniz. Gitmeden önce daha önce yaşamış olduğunuz hastalıkları ve kullanmış olduğunuz ilaçların bilgisini detaylı olarak askerlik alım şubesine belirtmeniz gerekir.

Siz bu durumu belirttikten sonra zaten askerliğe uygun olup olmadığınız için uzman bir psikoloğa yönlendirilir ve oradan genellikle askere elverişlidir raporu alırsınız.

Acemi birliğine ilk adımınızı attığınız zaman yine detaylı bir testten geçirilirsiniz. Bu test esnasında hissettiğiniz duygular, geçmişte yaşamış olduğunuz hastalıklar ve kullandığınız ilaçlar size sorulur. Siz burada vereceğiniz cevaplara göre kışlada bulunan RDM bölümüne yönlendirilirsiniz. Burada herhangi bir sorun belirtmeseniz de daha sonradan komutanınıza durumu söylediğiniz zaman yine sizi RDM bölümüne yönlendirecektir.

RDM bölümüne vereceğiniz bilgiler doğrultusunda dışarıdan herhangi bir hastaneye yönlendirilir ve ilgili komutanlarınıza da detaylı tüm bilgiler verilir. Bu sayede depresyon sürecinde de anlayışlı bir şekilde size davranılır.

Ayrıca askerliği gözünüzde büyütmeye ve psikolojik olarak kötü etkilenmenize kesinlikle sebebiyet vermenize gerek yoktur. Askerlikten gelen insanların %90’ı iyi ki gidip bu tecrübeyi edinmişim derler. Siz de başarılı bir şekilde askerliği bitirdikten sonraki normal hayatta hiç askere gitmeyen insanlara göre depresyona girme ihtimaliniz daha da azalacaktır.

Her türlü şartta ve türlü zorluklara rağmen başarılı olan bir birey olduğunuz için normal hayatta karşınıza çıkan küçük problemleri pek kafanıza takmazsınız.

Psikolojik hastalıkların en iyi atlatılma yöntemlerinden bir tanesi üzerine gitmektir. Üzerine gitmeyi normal şartlarda yapamayan bireyler askerlikte bu durumu mecburi olarak yapmak zorunda kalır ve hastalığın durumu da zamanla ortadan kalkar.

Depresyonun yanı sıra obsesyon ile ilgili bilgi almak için de sitemizde arama yapabilirsiniz.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR