Günümüzde birçok kişisel verinin yanı sıra fotoğraflarımız, müziklerimiz, iş dosyalarımız ve birçok kişisel ayarlarımız bilgisayarımızın C klasöründe bulunmaktadır. Bazı dönemlerde yüklemiş olduğumuz virüslü bir programın bilgisayarımızı bozması sebebiyle bazen de temiz bir başlangıç yapmak amacıyla format atmaya karar veririz.
Format atmaya karar verdikten sonraki süreç ise epey uzundur. Örneğin ilk olarak dosyalarımızı harici bir hard diske veya USB’ye yedeklemeye çalışırız ardından yeni bir format diski oluşturarak tamamen baştan yani BIOS ekranından format atmaya başlarız. Daha sonra Windows kurulduğunda ise yapmamız gereken bir ton işlem vardır. Sürücülerin güncellenmesi, daha önce kullanmış olduğumuz gerekli programların yüklenmesi, sürücülerin yazılımlarında yapılacak ayarlar, Windows’ta yapılacak ayarlar ve Windows’un güncellemeleri gibi birçok işlem uzun bir sürenizi alacaktır.
Son teknoloji bir bilgisayara sahip olsanız bile bu işlemler en az 5-6 saat sürebilmektedir. Tam da bu noktada size harika bir program tanıtımı yapacağız. Programın ismi AOMEI Backupper ve aşağıda AOMEI Backupper nasıl kullanılır sorusunun yanıtlarını detaylı şekilde vereceğiz.
AOMEI Backupper ücretsiz mi?
Programın birisi ücretli birisi de ücretsiz olarak iki versiyonu bulunmaktadır. Standart versiyonu ücretsizdir ve bireysel kullanımlar için her türlü ihtiyacınızı karşılar. Pro versiyonunda ise ek olarak bazı özellikler sunulmaktadır. Bu özelliklere AOMEI Backupper’ın resmi web sitesini ziyaret ederek göz atabilirsiniz.
AOMEI Backupper Türkçe mi?
Şu anda resmi web sitesinde Türkçe desteklenmese de program arayüzünde Türkçe dil seçeneği bulunmaktadır. İster kurarken ister de kurduktan sonra ayarlar kısmından dil bölümüne gelerek programı tamamen Türkçe hale getirebilirsiniz.
AOMEI Backupper ne için kullanılır?
Program ile tüm veri yedekleme işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür. Örneğin şu anda kullandığınız bilgisayarınızın bir sistem yedeğini alarak daha sonra bu tarihteki yedeğe 5 dakika içerisinde dönebiliyorsunuz. Sistem yedeği alınırken C sürücüsü, kurtarma bölümü ve varsa ayrılmış bölümler birlikte yedeklenir.
Alınan bu yedekler programa özel sıkıştırma tekniği ile sıkıştırılmaktadır. Acronis True Image programı ile benzerlik gösterir hatta ilk çıktığı zaman ücretsiz olması sebebiyle Acronis’e alternatif olarak gösterilmişti.
Sistem yedeği dışında herhangi bir sürücünüzün yedeğini alabilir veya özel bir kurtarma diski de oluşturabilirsiniz.
Alınmış olan bu yedeklerin uzantısı yine AOMEI Backupper programının kullanmış bir özel uzantı olacağı için yedeğe geri dönmek istediğiniz zaman AOMEI Backupper programının yüklü olması gerekmektedir.
Alınan yedekler ortalama olarak 10-20 GB arasında değişkenlik gösterir.
Önemli: Alınan bu yedeklerin C sürücüsü dışında bir yerde saklanması önemlidir. Çünkü C sürücüsünün yedeği alınacağından veya format atılacağı zaman C tamamen silindiği için yedeği de kaybetme ihtimaliniz vardır. Yedeği D veya E sürücüsü içerisine ya da harici bir USB belleğe kopyalayabilirsiniz.
AOMEI Backupper nasıl kullanılır?
Programı ilk olarak resmi web sitesi üzerinden indirdikten sonra kurulumunu dil seçimini de yaparak tamamlıyoruz ve masaüstüne bir kısayol simgesi geliyor.
Bu simgeye çift tıklayarak açtığımız zaman zaten her şey Türkçe olduğu için anlamanız da çok kolay olacaktır. Sol tarafta yedekle kısmından yedeğinizi alarak bir isim veriyorsunuz. Yedek alma işlemi ortalama 10-15 dakika sürebiliyor.
Bu yedeğe geri döneceğiniz zaman da yine programı açıp sol tarafta bulunan geri yükle kategorisine girmeniz gerekiyor.
Normalde birçok bilgisayar üreticisi yeni üretmiş olduğu modellerde backup programlarını da yüklü olarak gönderiyor. Tek tuşla recovery denilen sistemi aslında tam olarak budur. Ancak FreeDos bilgisayarlarda yani içerisinde herhangi bir işletim sisteminin veya yazılımın olmadığı bilgisayarlar herhangi bir backup sistemi de yoktur. Böyle durumlarda da AOMEI Backupper programını tercih ederek kendi backup sisteminizi kullanabilirsiniz.
Avantajları:
- Ücretsiz olması.
- Türkçe dil desteğinin bulunması.
- Düşük bir dosya boyutuna sahip olması.
- Hızlı bir şekilde yedek alıp, yedeğe geri dönüş yapabilmesi.
- Her türlü dosya için kullanılabilmesi.
- Yedek boyutlarının ideal seviyede olması.
Dezavantajları:
- Yedeğe dönülürken tekrar programa ihtiyaç duyulması.
- Bazen çok nadir de olsa yedeklerde ortaya çıkan problemler.
- Bazı ayarlar için %100 şekilde yedeğe dönüş olmaması.
Bu arada belirtmek gerekir ki Windows’un içerisinde bulunan sistem geri yükleme özelliği aşırı derecede basit kalmaktadır. Özellikle de sistem geri yükleme ile temiz bir başlangıç yapmak çok zordur hatta sistem geri yükleme yapıldıktan sonra bilgisayarınız daha çok yavaşlayabilir. Anlık kurtarmalarda işe yaraması için tabii ki kullanabilirsiniz ancak detaylı şekilde yedek almak için anlatmış olduğumuz bu programı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.