Ülkemizde geçmiş yıllarda yaşanmış depremler bizlerde kalıcı hasarlar bırakmıştı. Özellikle ülkemizin bu konuda olan hassiyetinin yanı sıra dünyada bu konuda yaşanmış birçok kötü geçmiş bulunuyor. Bu derece hassas konuda bilim insanları da da farklı çözümler yaratmaya çalışmakta.
Son depremler öncesinde en azından belirli bir zaman aralığında haber alma konusunda geliştirme yapmaya çalışan bilim insanları yapay zekaya başvurdu. Farklı bilim çözümlerine başvurulma sebebi güvenli bölge olarak belirlenen alanlarda dahi büyük çaplı depremlerin olması.
Hava durumu gibi birçok doğa olayını gelişmiş uydularla net bir şekilde öğrenebilmekteyiz. Ancak depremin nerede ve ne zaman olacağın konusunda var olan teknolojiyle bir çözüme ulaşılamamış bulunmakta.
Geçmiş veriler doğrultusunda yapay zekalardan yardıma başvuran bilim insanları var olan sistemin çok büyük sorunlara yol açacağını düşünerek bu sayede artık erken önlemlerin alınacağını düşünüyor.
Depremler hakkındaki veriler sismik haritalara göre alınmakta. Bu veriler sayesinde istenilen tam sonuç alınamasa da yaşanan depremler hakkında en azından bilgiler toplanabiliyor. Bu bilgiler ışığında da yapay zekanın ilerleyen dönemlerde yer, zaman ve şiddet konusunda net sonuçlar vermesi beklenmekte. Eğer ki bilim bu konuda gerçekten daha iyi bir noktaya gelirse birçok yaşanacak can kaybını önlemek mümkün olabilir.
Deprem konusunda tabi ki her şeyden önce insanların bireysel olarak alması gereken önlemler olmakta. İnşaat konusunda depreme dayanıklı evlere önem konusunda kontrollerin daha sık gerçekleşmesi dayanıksız evlerin yapımını engelleyecektir.
Ve bunun yanı sıra ayrıca direkt olarak bireysel ev içerisinde de eşyalar ile alakalı sağlamlaştırma önemi de ufak şiddetli depremlerde kötü sonuç doğmasını engelleyecektir. Dolapların sağlamlaştırılması, sivri uçların köreltilmesi gibi ilkokul yıllarımızdan beri öğrendiğimiz şeyler aslında gerçek hayatta gerçekten önem vermemiz gereken konu olmakta.