Salı, Ekim 1, 2024
Ana SayfaBilgisayarHızlı Bilgisayarlar İçin 2019’un En İyi SSD’Leri

Hızlı Bilgisayarlar İçin 2019’un En İyi SSD’Leri

Solid State Disk’in kısaltması olarak bilinen SSD’ler, son yıllarda kullanıcıların artan veri depolamada ihtiyaçlarının yanında hız ihtiyaçlarını da gidermek için üretilmiştir. Daha iyi bir bilgisayara sahip olmak isteyen kullanıcılar için vazgeçilmez olan SSD’ler mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan disklerdir.

Standart olarak bilinen sabit diskler, verileri dönen diskler üzerinde toparlarken, SSD’ler hareketli parçalara sahip değildir. Bu durumun en büyük avantajı, SSD’lerin daha uzun süre dayanabilmesidir. SSD’ler erişim süresi ve gecikme süresi bakımından HDD’lere göre 150 kata kadar daha hızlı çalışabilmektedir. Fakat SSD’ler bozulduğunda HDD’lere göre verileri kurtarmak daha zordur.

SSD Çeşitleri

Piyasada birden fazla SSD çeşidi bulunmaktadır. SSD’leri temel olarak 3 ana başlık altında inceleyebiliriz.

SLC Diskler(Single Level Cell)

SLC diskler her hücrede sadece 1 bit veri saklayabilir ve bu nedenle diğer SSD türlerine göre kullanıcılara daha az kapasite sunmaktadır. Daha az bir kapasite alanı sunmasından ziyade, her sektör bir kere yazılır ve daha sonra silinip başka bir veri yazılana kadar sadece okuduğundan dolayı daha yüksek performans sağlamaktadır.

MLC Diskler (Multi Level Cell)

MLC diskler, her hücre içerisinde 2bit ve daha fazla veriyi saklayabilirler ve bu nedenle SLCK disklere göre daha fazla kapasiteye sahiptirler. MLC diskler, SLC disklere göre daha fazla kapasite sunar fakat performans olarak SLC diskler kadar performanslı değillerdir.

TLC Diskler (Triple Level Cell)

MLC disklerin katmanlı yapısı olarak bilinen TLC diskler, her hücre içerisinde 2 bit ve daha fazla veri saklayabilmektedir. Performans olarak hem SLC disklerden hem de MLC disklere göre daha az performansa sahip olan TLC diskler, kapasite olarak iki diskten de daha fazla alan sunmaktadır.

SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Ana Kartın Özellikleri

Serial Ata’nın kısaltılmış hali olarak bilinen SATA, bilgisayarlardaki bazı sunucularda ve ağa bağlı olan depolama arabirimlerinin geliştirilmiş halidir. Kullanmış olduğunuz bilgisayarınızda SSD kullanabilmek için ana kartınızın mutlaka SATA destekli olması gerekmektedir. Ayrıca ana kartınızın SATA tipi, SSD’nin hızını da etkilemektedir. SSD seçimi yapmadan önce ana kartınızın SATA tipini destekleyip desteklemediğini kesin olarak öğrenmeniz gerekmektedir.

  • Kapasite

SSD seçimi yaparken kullanıcıların bu harici diski kullanım amacını önceden belirlemesi oldukça önemlidir. SSD içerisinde kullanacağınız programların hangilerini ve bilgisayar sistemini buraya kurup kurmayacağınızı kararlaştırmanız gerekmektedir. Tüm bunlara karar verdikten sonra alacağınız SSD’nin kapasitesinin, sisteminizi ve programları kurabileceğiniz boyutta olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

  • Okuma-Yazma Hızı

SSD’lerin performansını etkileyen en önemli etkenlerden birisi okuma ve yazma hızıdır. MB/Sn cinsinden ifade edilen okuma ve yazma hızı genel olarak 300 MB/sn ile 500 MB/sn arasında değişmektedir. SSD’lerin alınmasının temel nedeni bilgisayarları hızlandırmak için olduğunu bildiğimiz için okuma yazma hızının da yüksek olması gerekmektedir.

En İyi SSD İncelemeleri ve Tavsiyeleri

Toshiba Q300 480GB 550MB-520MB/S Sata3 2.5” SSD

Toshiba Q300 cihazında flash hücre başına 3 bit teknolojisi ve Toshiba kontrolör teknolojisi sayesinde kullanıcılara yüksek hızlı sistem açılışı ve hızlı bir sistem erişimi sağlıyor. 550 MB/sn’ye kadar ulaşabilen okuma hızı ve aynı değerde bulunan yazma hızı, uyarlanabilir boyutlu SLC Yazma Önbelleği teknolojisi ile beraber sisteminizi iyi bir şekilde hızlandırabilir. Yeni bir verinin saklanması gerektiğinde ise hızlı işlemler için gereksiz verileri yok eder. 480 GB kapasitesi sayesinde sisteminizi ve programlarınızı çok rahat bir şekilde saklayabilir. Toshiba Q300, ince dizüstü bilgisayarlar ve masaüstü bilgisayarlar için uygundur.

WD 500GB Sata 3 Blue 2.5” SSD

Bilgisayarlarından yüksek performans beklentisi olan kullanıcılara ithafen üretilmiş olan WD Blue, 545 MB/s hıza kadar okuma hızı ve 525 MB/S’ye kadar yazma hızı ile daha kısa sürede yükleme süresi sağlamaktadır. 2.5” boyutu ile daha küçük ve ince bilgisayarlar için uygundur. Sunduğu 500 GB depolama kapasitesi sayesinde tüm verilerinizi rahat bir şekilde depolayabilirsiniz. WD SSD Kontrol paneli ile SSD diskinizin durumunu her an kontrol edebilirsiniz.

Samsung 860 Evo 250 GB 560MB-520MB/S Sata3 2.5” SSD

V-Nand ve en güçlü algoritma tabanlı denetleyiciyi kullanan Samsung 860 Evo, ana akım bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar için tasarlanmıştır. TurboWrite teknolojisi sayesinde 520 MB/S’ye kadar yazma hızı ve 550 MB/s’ye kadar okuma hızı ile çalışmaktadır. Bir önceki EVO modellerine göre 8 kat daha fazla güçlendirilmiştir. Böylelikle 4K videoları ve 3D verileri güvenli olarak saklama işlemini gerçekleştirebilir.

Sandisk SSD Plus 240GB 530MB-440MB/S Sata3 2.5” SSD

Geleneksel sabit disklere göre 20 kat daha hızlı olan Sandisk Plus, 530 MB/sn’ye varan okuma hızı ve 440 MB/sn’ye varan yazma hızı sunmaktadır. Tipik iş yükleri için üretilmiş olan Sandisk Plus ile seri şekilde yazma performansını arttırabilir ve web tarama, e-posta, basit oyunlar oynama, ofis programları, sesli ve görüntülü eğlenceli işler yapabilirsiniz. Isıya ve titreşime dayanıklı olması ise kullanıcılara sunulan büyük bir avantajdır.

Kingston A400 SSD Now 120 GB 500MB-320MB/S Sata3 2.5” SSD

Kingston A400 modeli sunduğu 500 MB/sn’ye varan okuma ve 450 MB/sn’ye varan yazma hızı ile geleneksel sabit disklere göre 10 kat daha hızlı işlem yapabilmektedir. 7mm form faktörü ile masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile çalışabilir. Fakat sunucu ortamlarına uygun değildir. Sunmuş olduğu 120 GB kapasite ile pek çok uygulamanıza, fotoğraflarınıza ve önemli verileriniz için yeterli alan sağlamaktadır.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR