Son zamanların alternatif kazançlarından birisi olarak görülen ve ülkemizde gittikçe yaygınlaşan mantar yetiştiriciliği sayesinde birçok insan evine ek gelir sağlamış durumdadır. Zorlu bir yetiştiriciliği olan mantar, eğer bu zorluklar aşılırsa büyük bir kazancı olduğu unutulmamalıdır.
Ülkemiz büyük ölçüde tarıma dayalı bir ülke olmasından dolayı insanlarımızın tarıma elverişli olması bu alanın daha da büyümesine katkı sağlamıştır. Uzmanlar mantar yetiştiriciliğine başlamadan önce büyük ölçüde araştırma yoluna gidilmesini tavsiye etmektedir, bunun nedeni ise hem mantarın zor bakımı hem de incelikleridir.
Ülkemizde yetiştiriciliğini profesyonel olarak gerçekleştiren 100’ü aşkın işletme bulunmaktadır. Bunun yanında ek gelir olarak gerek evinde gerekse iş yerinde olmak üzere yapanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde yetiştiriciliği gerçekleştirilen mantar türlerinin arasında büyük bir yere sahip olan tür beyaz şapkalı kültür mantarıdır. Bu mantarı yetiştirmek diğer türlere nazaran daha kolay olup az maliyetle çok kâr etmenizi sağlayacaktır.
Bunun yanında az mahsul ile çok kazancı hedefliyorsanız size özel mantar türlerine yönelmeyi önerebiliriz. Bunun yanında daha az risk ve net kazancı hedefliyorsanız beyaz şapkalı kültür mantarına yönelmeniz gerekecektir. Ülkemizde bu mantarın pazar payı çok büyüktür ve en çok tüketilen mantar türü olmayı başarmıştır. Peki, bu mantarı evinizde nasıl yetiştireceğinizi soruyorsanız bazı püf noktalarını yazımızda sizler için derledik.
Mantar İçin Uygun Ortam
Mantar yetiştiriciliği yapmak için sadece teorik bilgilere sahip olmak yeterli değildir, bunun yanında belirli bir tecrübeye dayalı olmanız gerekmektedir. Eğer evde mantar yetiştirmeye karar verdiyseniz ilk yapacağınız iş uygun bir ortam oluşturmak olacaktır. Bunların ilki ise mantar yetiştirilecek ortamda yeteri miktarda nemin olmasıdır. Eğer nem olmazsa mantar yetiştiremezsiniz yani bu olmazsa olmazlardan birisidir. Bunun yanında mantar tohumuna ihtiyacınız olacaktır ve ağaç talaşı bu mantarın yerleşmesini sağlayacaktır.
Mantar Nasıl Çoğalır ve Toplanır?
Mantar klorofili olmayan bir canlıdır. Ve sporlar ile üremektedir bu nedenle kendi besinini kendisi üretemez yani dışarıdan besin almak zorundadır. Mantar toplandığı zaman mantar grubundaki tüm mantarlar toplanmayıp en az bir kaç mantar bırakılmalıdır, bu sayede tekrar üremesi daha kolay olur.