Amerika’ya hangi sebeplerle giderseniz gidin eğer orada uzun süre kalacaksanız bir banka hesabına ihtiyacınız olacaktır. Yoksa ülkenizden yapacağınız para transferlerine yüksek bir ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz. Kur farkını da hesaba eklerseniz bu ücret bir hayli yükselecektir.
Hangi Bankayı Seçmeliyim?
Amerika’daki bankalar bulunduğunuz eyalete göre farklılık gösterir. Hangi banka size ekonomi olarak en uygun avantajları sağlıyorsa onu seçmelisiniz. Bank of America, The Chase Bank, Citi ve Wells Fargo Amerika’nın en ünlü bankalarıdır. Ayrıca eğer öğrenciyseniz bankaların özellikle yabancı öğrencilere tanıdığı birçok imkânı vardır. Yerel bankalar genelde üniversitelerle anlaşır. Bu yüzden üniversitenizin anlaşmalı olduğu bir bankayı seçebilirsiniz. Sunulan imkanlardan faydalanabilirsiniz. Bir de kendi ülkenizin banka hesabı size yurt dışında kullanmak için dolar hesabı açma hakkı tanımış olabilir. Ancak bu hesapla yapacağınız işlemlerden çok yüksek ücret alınır.
Hangi Hesabı Seçmeliyim?
Amerika’da saving ve checking isimli iki adet hesap türü vardır. Bunlar Türkiye’deki vadeli ve vadesiz hesapla aynı türdür. Her ikisine de başvurup hesap açtırabilirsiniz. Checking hesabı vadesiz hesaptır. Bu hesapla para yatırma, çekme ve diğer işlemlerinizin tamamı yapılabilir. Bu hesabı kart ile kullanabilirsiniz ve yapacağınız işlemler için anlık veya aylık olarak işlem ücreti ödersiniz.
Saving hesabı ise vadeli mevduat hesabıdır. Türkiye’deki vadeli hesap gibidir. Paranıza değer katmak veya artırmak için kullanabilirsiniz. Buradaki paranızı vadesinden önce kullanmanız mümkün değil. Bu yüzden sadece biriktirmeyi düşündüğünüz paralar için bu hesabı kullanmanız yerinde olacaktır.
Hangi Belgeler Gerekli?
Pasaport, vize, öğrenci iseniz okuldan alacağınız öğrenci kabul belgesi ve adres bilgilerinizin olduğu bir belge ile bankalara başvuru yapabilirsiniz. Bazı bankalar başka belgeler de isteyebilir.
Kart Kullanma ve Ücretleri
Amerika’da kart kullanımı da Türkiye’dekine benzerdir. Kartı manyetik sistemle okutarak alışveriş yaparsınız ve dört haneli bir şifreniz vardır. Ancak ücretler konusunda Amerika’nın bizdekinden oldukça farklı bir finans sistemi var. ATM’de yapacağınız işlemler ve çağrı merkezi aramaları için sizden ücret alınır. Kartınızla yapacağınız alışverişlerde ise eksiye düşme olayı vardır. Yani Türkiye’deki sistemden farklı olarak kartınızda para olmasa da harcama yapabilirsiniz. Ancak yapacağınız her eksi işlem için 35 dolar ücret kesilir. Ayrıca burada kredi kartı alabilmeniz için SSN denilen düzgün bir kredi skorunuzun olması gerekiyor. Bu skor size ait birçok bilgiye bakılarak verilir. Kirayı, kredi kartlarınızı zamanında ödemeniz, nerede çalıştığınız vs. birçok kişisel bilgi sizin skorunuza etki eder. Kısaca sizin güvenilir biri olup olmadığınıza buradan bakılır.