Akustik uzmanı, binalarda oluşan gürültünün önlenmesi adına raporlar hazırlayan ve inceleme yapan kişi olarak bilinmektedir. Akustik uzmanı olmak isteyen kişilerin bu eğitimi veren kurslara gitmeleri ve eğitim süreçlerini başarı ile tamamlamaları gerekmektedir. Bu süreci tamamlayan kişiler, akustik uzmanı olarak işe başlayabilmekte ve binalarda oluşan gürültünün azaltılması adına çalışmalar yürütebilmektedirler.
Akustik Uzmanı Nedir?
Akustik uzmanı olmak, binaların içerisinde oluşan gürültülerin azaltılması ile ilgili çalışmalar yürüten kişiler için kullanılmaktadır. Akustik uzmanlarının çalışma alanları içerisinde binalarda oluşan gürültülerin azaltılması ile ilgili raporların hazırlanması ve incelemelerin yapılması yer almaktadır. Bu anlamda akustik uzmanı olmak isteyen kişilerin bazı eğitim süreçlerinden geçmeleri gerekmektedir.
Akustik uzmanı olmak için, bu anlamda eğitim veren kursların tercih edilmesi gerekmektedir. Akustik uzmanı kurslarına başvurularak eğitim sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması halinde bu unvana sahip olunabildiği görülmektedir. Kurslarda gösterilmesi gereken mininum başarı oranının ise %70 olarak belirlendiği bilinmektedir. Bu başarı oranını gösteren kişiler, d1 ve d2 belgelerini almaya hak kazanmış olmaktadırlar. Aynı zamanda kişilerin yüksek lisans programlarında bu alan ile ilgili okumuş olmaları durumunda, sadece gerçekleşecek sınavlara giriş yaparak akustik uzmanı olabilmektedirler.
Akustik Uzmanı Görevleri Nelerdir?
Sertifikalarını almış olan akustik uzmanları Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belirttiği yönergeler ile birlikte gürültüden uzak binaların oluşması için bazı ölçümleri ve testleri yapmakla görevlidirler. Akustik uzmanlarının gerçekleştirecekleri bu ölçümlerin ve testlerin uluslararası standartlara uygun olması gerekmektedir. Bu anlamda bir akustik uzmanının üstlenmiş olduğu görevler şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Test edilen binadaki ses ve yalıtım düzeyinin ölçülmesi ve raporlanması,
- Binanın iç mekânda yaratmış olduğu ses düzeyinin ölçülmesi,
- Binada yer alan sesin reverberasyon yeteneğinin ölçülmesi ve test edilmesi,
- Bina içerisinde bazı makinelerin ya da parçaların çalışması durumunda, bu parçaların çıkardıkları seslerin test edilmesi,
- Binanın içerisinde ve dışarısında yapılan tüm test çeşitleri ile birlikte, binanın sahip olduğu akustik raporun hazırlanması ve puanlanması,
- Gürültü oluşumu görülen ve halihazırda yapılmış olan binaların bu sorununun giderilmesine yönelik çalışmalar yaratılması yer almaktadır.
Bazı özellikleri bulunduran kişilerin gerekli yerlere başvurmaları durumunda akustik uzmanı olarak çalışabildikleri görülmektedir. Akustik uzmanı görevleri ise binaların gürültü testinin yapılması durumu dışında bazı görevler içermektedirler.
Akustik Uzmanı Nasıl Olunur?
Akustik uzmanı iş olanakları durumundan faydalana bilinmesi adına kişilerin akustik uzmanı olarak faaliyet göstermeleri gerekmektedir. Akustik uzmanı olmak isteyen kişilerin ise bu anlamda eğitim veren sertifika programlarına başvurmaları gerekmektedir.
Akustik uzman programı bulunduran kurumlara başvurulması ve eğitimlerin başarı ile tamamlanması halinde kişilere akustik uzman unvanı ve sertifikası verilmektedir. Akustik uzmanların proje hazırlayabilmeleri için d1, ölçüm yapabilmeleri için ise d2 akustik uzman sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.
Akustik uzmanlarının sertifika programları içerisinde görmüş oldukları dersler ise; akustik ilkeler, mimarlık ve yapı bilimi ile ilgili temel bilgiler, men içinde ve dışında ses yayılımı, binaların tasarımlarında gürültü kontrollerine başvurulması, ses yalıtımı ile ilgili hesaplamalar ve kontroller, ses yalıtımı değerlendirme yöntemlerinin öğrenilmesi ve uygulanması, yönetmelikle binalar için belirlenmiş olan minimum değerlerin bilinmesi ve uygulanması, gürültü oluşumu olan binalarda ses yalıtımlarının gerçekleştirilmesi, akustik proje ve raporların hazırlanması şeklinde sıralanabilmektedirler.
Akustik uzmanı çalışma koşulları, tercih edilen koşullar olduğundan bu anlamda pek çok başvurunun gerçekleştiği iş imkanları arasında yer almaktadır. Bu sebeple de akustik uzmanı olmak isteyen kişilerin aranan özelliklere dikkat etmeleri ve bu özellikleri uygulayabilecek nitelikte olmaya çabalamaları önerilmektedir.