RAW uzantısı nedir ve raw uzantılı fotoğrafların, dosyaların ne işe yaradığını sizler için açıklama çalıştık, akıllı telefonlarımızın kameraları ile çektiğimiz fotoğrafları çok daha iyi hale getirebilen fotoğraf paketi olarak düşünebiliriz.
Gelişen teknoloji ile beraber cep telefonlarımız ile çekilen fotoğrafların kalitesinde de büyük gelişmeler yaşanmıştır. Bu gelişme ile beraber cep telefonları ile çekilen fotoğraf kaliteleri profesyonel kameralar ile yarışabilir hale geldi. Genel olarak kullanıcılar cep telefonu almadan önce kamera performansını deneyimliyorlar ve daha sonra kamera performansı kullanıcıyı tatmin ettikten sonra cep telefonu almaya karar veriyor.
Akıllı telefonlarımız ile çekilen fotoğrafların uzantısı genel olarak JPEG dosyaları olarak kaydediliyor. JPEG dosya biçimi bildiğiniz üzere fotoğrafları sıkıştırır ve böylelikle depolama alanında büyük bir kazanç sağlıyor. Fakat bu haberimizin konusu olan RAW uzantılı fotoğraf dosyaları, çekmiş olduğunuz fotoğrafları çok daha iyi bir hale getirmenizi sağlıyor.
Son dönemde piyasaya giren akıllı telefonlar, RAW dosyalarını otomatik olarak oluşturabiliyor. Fakat bu özelliğin bulunmadığı Android ve iOS tabanlı mobil telefonlar için kullanışlı bir uygulama bulunuyor: Adobe Lightroom.
Adobe Lightroom Nedir?
JPEG uzantılı dosyaları tek bir kare olarak düşünebilirsiniz. Fakat RAW uzantılı dosyaları bu şekilde düşünmek mümkün değildir. RAW uzantıya sahip dosyalar, bir fotoğraf paketi şeklindedir. Bu dosyalar, kameranız ile çekmiş olduğunuz bir fotoğraftaki tüm verileri içermekte ve boyutları da büyüktür.
RAW uzantılı dosyaları herhangi bir sosyal medya üzerinden direkt olarak paylaşmanız mümkün değildir. Öncelikli olarak RAW dosya paketini bir bütün haline getirmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda JPEG dosyaları üzerinde yapamadığınız birçok düzenleme işlemini RAW dosyaları üzerinde yapabilmeniz mümkündür. Adobe Lightroom ise bu işlemleri basit bir şekilde yapmanızı sağlayabiliyor.
Adobe Lightroom Nasıl Kullanılır?
- Öncelikle ilk olarak yapmanız gereken uygulamayı kullanmış olduğunuz market içerisinden indirmeniz gerekecek.
- Uygulamayı indirip çalıştırdıktan sonra sizden bir Adobe hesabı oluşturmanızı ya da Facebook, Google gibi hesaplarınızı kullanarak giriş yapmanız istenecek. Bu işlemden kaçış gibi bir söz konusu ne yazık ki mümkün değil.
- Uygulama içerisinde hesap oluşturduktan sonra uygulama, fotoğraf galerinize ve kameranıza erişim izni vermenizi isteyecek. Kamera ve fotoğraf galerinize erişim iznini mutlaka vermeniz gerekecek.
- Kameranızı kullanarak bir fotoğraf çekmek istediğiniz anda üst kısımda DNG yazdığını göreceksiniz. Bu durum çekmiş olduğunuz fotoğrafın RAW uzantılı olarak kaydedileceği anlamına gelmektedir. Bu şekilde çekilmiş olan fotoğrafın galerinize kaydedilmemiş olduğunu kendinizde görebileceksiniz.
- Çekmiş olduğunuz fotoğraflar üzerinde gerekli olan düzenlemeleri istediğiniz gibi yapabilmeniz mümkün. Bu düzenlemeler için uygulama size hem çok sayıda araç hem de çok sayıda filtre imkânı sunuyor. Düzenleme kısmında ise durum sadece sizin zevkinize kalmış oluyor.
RAW şeklinde çektiğiniz bir fotoğraf, düzenleme esnasında herhangi bir bozulma ile karşılaşmaz. Bozulsa bile bu durum JPEG dosyasına göre çok daha düşük seviyededir.