Likidite oranı nedir sorusu yeni yatırımcılar tarafından sıklıkla sorulur. Likidite oranları, bir şirketin ödemelerini uzun vadeli veya kısa vadeli olarak karşılama kabiliyetini ölçen göstergelerdir. Kuruluşun gerçek durumunu göstermek için hakları şirketin yükümlülükleriyle nicel olarak karşılaştırmayı amaçlar.
Bu analizin doğru bir şekilde yapılabilmesi için, tüm veriler mali tablolardan alındığı için, ana tablo olarak bilanço ile birlikte muhasebenizin doğru bir şekilde yapılması esastır.
Ancak, bu endekslerin bilgi için bir temel oluşturduğunu ve ayrı ayrı değil, şirketinizin iyi performansı için diğer belirleyici faktörleri kapsayan bir bütünün parçası olarak analiz edilmesi gerektiğini hatırlamakta fayda vardır.
Yatırımda Likidite Oranı Nedir?
Rakamların neyi gösterdiğini anlamak, doğru ve verimli karar vermenin öncülüdür, böylece işletmenizin başarısını sağlar.
1’den büyük likidite oranı: Şirketin, yükümlülüklere kıyasla yeterli olacak ve yine de fazlaya sahip olacak değerleri olduğu anlamına gelir.
1’e eşit likidite endeksi: Varlıkların ve hakların yükümlülüklere eşit olduğunu, yani şirketin tüm yükümlülüklerini ödeyeceğini, ancak sıfır olacağını gösterir.
1’den az likidite oranı: Şirketin kısa vadeli yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği anlamına gelir.
Bu nedenle, dört ana likidite göstergesinin beraber ve mukayeseli olarak analiz edilmesi tavsiye edilir. Açıkçası, her zaman faaliyet alanını ve mevcut pazarın gerçekliğini gözlemlemek gereklidir.
Ana Likidite Oranları
Muhasebe işlemleri genel olarak şirket yöneticilerinin günlük rutinlerine entegre edilir. Şirketin kapasitesini netleştirmek için ana likidite göstergelerinin gösterilmesi bu sayede gerçekleşir.
Bu göstergeler arasında genel likidite endeksi, kuru likidite endeksi, cari likidite endeksi ve anlık likidite endeksi sayılabilir.
Temel olarak, kısa vadeli, uzun vadeli ve acil yükümlülükleri analiz ederler.
Genel Likidite Oranı
Genel likidite oranı göstergesi, şirketin uzun vadeli durumunu göstermeyi ve işletmenin finansal sağlığına daha geniş bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır.
Bu hesaplama yönteminde uzun vadeli hesaplara ilave olarak, dönen varlıklar ve kısa vadeli borçlar ile temsil edilen kısa vadeli hesapları kullanır.
Likidite Formülü
Likidite oranı nedir denildiğinde bunun bir formülü olduğunun bilinmesinde yarar vardır.
Genel likidite = (dönen varlıklar + uzun vadeli alacaklar) / (kısa vadeli borçlar + uzun vadeli borçlar)
Rakamlarla, bu gösterge şirketin her 1 TL’lik borç için ne kadar varlığa sahip olduğunu göstererek, ne kadar büyükse o kadar iyi kavramını güçlendiriyor.
Bu bilgilerden dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise, şirketin bu süre içinde faaliyetlerini durdurması durumunda, sabit kıymetlerini değiştirmek zorunda kalmadan borçlarını ödeyebilecek olmasıdır.
Cari Likidite Oranı
Bu endeks, şirketin dönen varlıkları ve kısa vadeli borçları oluşturan hesapları kullandığı için kısa vadeli yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetini ölçer. Yine bu bilgi, endeks ne kadar yüksek olursa, şirketin işletme sermayesi ile ödeme yapma kabiliyetinin o kadar büyük olduğunu gösterir.
Nasıl Hesaplanır?
Cari likidite = cari varlıklar / cari yükümlülükler
Bu hesaplamanın sonucu genel olarak 1 TL’den büyükse, bu, şirketin pozitif işletme sermayesine sahip olduğu anlamına gelir. Endeks 1 TL’den düşükse, işletme sermayesinin negatif olduğunu, yani dönen varlıkların kısa vadeli borçlardan az olduğunu gösterir.
Kuru Likidite Endeksi
Bu ölçü, envanterin şirketin faaliyetinin bir parçası olduğu, dolayısıyla işin devamı için gerekli bir şey olduğu anlaşıldığından, şirketin stoklarını satmadan ödeme gücünü kısa vadeli borçlara kıyasla gösterir.
Kuru likidite = (dönen varlıklar – envanter) / kısa vadeli yükümlülükler şeklinde hesaplanır.
Mevcut likidite oranıyla karşılaştırıldığında büyük benzerlikler var, ancak bu formül hesaplamasında daha temkinli olma eğilimindedir ve hisse senedini hariç tuttuğu için değeri kaçınılmaz olarak daha küçük olma eğilimindedir.