Cuma, Eylül 27, 2024
Ana SayfaHayata dairEtkin Dinleme Nedir? Önemli Midir?

Etkin Dinleme Nedir? Önemli Midir?

Etkin Dinleme Nedir?

 

Etkin Dinleme: Birey veya dinleyicilerin anlatıcının anlattıklarını algılayarak bir edinim sağladığı bir faaliyettir. Etkin dinleme bireysel performansı arttırıcı bir özelliktir. Fakat günümüzde görüldüğü üzere aktif dinleyici modeli terk edilmiş durumdadır. Tartışma ve uyuşmazlıklarında insanların birbirlerini dinlememesinden kaynaklandığını ifade edebiliriz.

 

Etkin Dinlemenin Önemi

 

Etkin dinleme ailemizden okul yaşantımıza ve iş hayatımız gibi esas konuları etkilemektedir. Bilindiği üzere etkin dinleme faaliyetini başarı ile gerçekleştiren bireyler bu başarılarını iş hayatlarına ve eğitim hayatlarına katarak kendilerini geliştirme yolunda ilerleme kaydetmektedirler. Peki etkin dinleme bu kadar önemli bir faaliyet etkin bir dinleyici sonradan olabilir miyiz? Bu soruya verilecek cevap evet olacaktır. İnsanlar sürekli eğitim alarak negatif veya istenmeyen davranışları azaltabilir. Kendini geliştirebilir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus kişinin kendisine verdiği önem ve değeri arttırarak karşı taraftaki eşini dostunu ve ilişki kurduğu bireye gerekli önem ve hassasiyeti gösterdiği takdirde hedefine ulaşmış sayılacaktır.

 

Etkin Dinlemeyi Kolaylaştırmak İçin 5 Adım

 

Aktif bir şekilde not almalısınız

Aktif bir şekilde not almak elbette gerçek yaşamda da kullanılabilir. Ama bu maddemiz daha çok iş ve eğitim hayatında dinleme faaliyetini uzun süre yapmak durumunda olanlar için geçerlilik göstermektedir. Burada asıl anlatılmak istenen bireye sunulan bilginin veya içeriğin dinlemek yoluyla akılda tutmasını kolaylaştıracak olan not tutma eyleminin kişiye bir özellik olarak kazandırılmasıdır.

 

Sadece Tek işe Odaklanmalısınız

Sadece tek bir işe odaklanmamız mevcut işte veya faaliyetteki etkinliğimizi arttıracak temel hususlardan birisidir. Bireyin kendisini sadece o işe adapte etmesi olayları veya konuşmacıları iyi takip etmesini sağlayacaktır. İQ seviyesi yüksek olan bireyler birden fazla işi ayna anda yapmaktadırlar. Fakat yapılan işin verimliliği her zaman tartışma konusu niteliği taşımaktadır.

 

Dinleme Becerilerinizi Geliştirin

Dinleme becerinizi kitap okuyarak, televizyon izleyerek arkadaşlarınızla görüştüğünüz esnada bütün dikkatinizi arkadaşlarınıza vererek sağlayabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken durum bireyin bu dinleme becerilerini dikkatli ve bilinçli bir şekilde kullanılmasıdır. Aktif şekilde bunun bir beceri olduğunu bilerek hayatına dâhil etmesi büyük önem taşımaktadır.

 

Dinlerken Anlatıcıya Konu Kapsamında Sorular Sorun

Sorular sormanız dinleme etkinliğinizi arttırarak konuya olan hakimiyet düzeyinizi arttıracaktır. İş hayatında arkadaşlarınıza, eğitim hayatında hocalarınıza , ve ilişki hayatınızda eşinize aile hayatınızdaki insanlara sorular yöneltin beyin faaliyetlerinizi dinç tutarak bu becerinin gelişmesini sağlamak istiyorsanız. Sizi dinleyenlerle bir şeyler dinliyorsanız dinlediğiniz kişilerle mutlaka sağlıklı bir iletişim kurmanız büyük bir önem taşımaktadır. Sağlıklı bir iletişim için ise aşağıdaki üç madde çok önemli bir nitelik taşımaktadır.

 

  • Göz Teması Kurmak
  • Dikkatlice Dinlemek
  • Gerekli Bilgiyi almak

Başlık halinde maddeleştirdiğimiz bu üç birbirinden değerli unsuru ifade etmek gerekirse; Birinci husus olan göz teması kurmak sözlü iletişim için çok büyük bir önem taşımaktadır. Kişinin sizi dinlediğini sizin gözlerinizin içine baktığı zaman anlarsınız. Dikkatlice anlamanın yolu dikkatlice dinlemekten geçmektedir. Dikkatlice önem verdiğiniz şeyleri dinlerseniz dinlediğiniz her ne olursa olsun kalıcı hafızanıza yerleşecektir. Gerekli bilgiyi almak bir arı hassasiyetinde çalışmanız gerekmektedir. Yazılan bir kitaptan bir cümle yaşadığınız hayattan da bir dakika çıkarabilirseniz ve o bir dakika reel anlamda size ders katacaktır. Ders çalışırken, okuma yaparken özelliklede kendinizi geliştirdiğiniz konulardan özetler çıkararak daha iyi bir gelişim sağlayabilirsiniz.

 

Soruların Cevabını Not Alarak Kendinizi Geliştirin.

Birey olarak insan, katıldığı toplantıda sunumda, iş görüşmesinde, günlük yaşantısında birbiriyle etkileşim içerisinde olduğunu yazımızın başında ifade etmiştik, sorduğumuz soruların cevaplarını ne kadar önemsiyoruz? Bu koca bir makale konusudur. Ama bu yazıdan çıkacak tek bir cümle özetin yerine geçecektir. Sorduğunuz soruların cevaplarını en az soru kadar önemseyerek soruya verdiğiniz değer ve kıymeti mevcut cevaba vermeniz etkin ve gelişmiş bir etkin dinleme performansı gerçekleştirebildiğiniz sonucuna varılabilir.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

popüler içerikler

SON YORUMLAR