Günlük hayatımızın vazgeçilmezlerinden olan ayakkabılar kadın erkek ayırt etmeden yaşlısından gencine hepimizin ilgi odaklarından biri haline gelmiştir. Özellikle en çok tercih edilen tür, uzunlu ömürlü ve daha sağlıklı olması nedeniyle deri ayakkabılardır. Peki deri ayakkabıların bakıma ihtiyacı olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini biliyor muyuz?
Deri ayakkabılar organik maddelerden oluştuğu için oldukça hassastırlar örneğin yağışlı havalarda içlerine hemen su alırlar ve yanlış teknikler uygulanırsa ayakkabımız senelerce kullanılmışçasına eskir.
Oysa çok basit ve pratik yöntemlerle ayakkabımızın bakımını yapabiliriz şimdi onlardan bahsedelim.
• Öncelikle deri ayakkabı alırken ayak ölçülerimizin dışına çıkmamalıyız çünkü ayak numaramızdan büyük yada küçük ayakkabı alırsak deri ayakkabımızın ömrü kısalacaktır.
• Elimizde kullandığımız en az birden fazla ayakkabımız olmalıdır çünkü deri ayakkabı iki gün üst üste giyilmemelidir eğer giyilirse ayakkabımızın ömrünü kısaltacak çabuk yıpranma izleri ayakkabımızda belirecektir.
• Ayakkabımızı çıkardıktan sonra mutlaka kalıba koymalı ve en az bir gün dinlendirmeliyiz. Bu işlem ayakkabımızı uzun yıllar kullanmamızda en önemli faktördür.
• Ayakkabımızın içine koyduğumuz kalıp sedir ağacından tahta bir kalıp olmalıdır böylece cilasız sedir ağacı gün içinde ayakkabımızda muhafaza edilen terden kaynaklanan nemi üzerine çekecektir.
• Ayakkabımızda gün içinde muhafaza edilen bir başka şey kötü kokular. Bunun için kullanabileceğimiz spreyleri ayakkabınızı aldığınız mağazadan kolaylıkla temin edebilirsiniz.
• Ayakkabımızı temizlerken çok az ıslak nemli bir bezle ayakkabımızı nazikçe silmemiz yeterli. Daha sonra doğru bakım yağlarını ayakkabımıza uygulayabiliriz. Badem yağı ve vazelin de bu işi görücektir ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken konu ne kadar uygulayacağımızdır.Bakım yağlarını az miktarda uygulamamız gerekmektedir eğer aşırıya kaçarsak deri ayakkabımızın gözenekleri kapanacaktır ve ayağımız nefes alamayacaktır.
• Eğer ayakkabımız kirlendiyse kesinlikle deterjan tursil gibi malzemelerle temizlememeliyiz. Bunun yerine ilk olarak bir fırça yardımıyla nazikçe kirlerin kabası almalı daha sonra ıslak bir bezle yumuşak hareketlerle ayakkabımızı çizmeden ve yıpratmadan silinmeliyiz. Mevcut kirlerden izler kaldıysa beyaz sirkeyi kullanabiliriz böylece kirlerin çıkmasını kolaylaştırmış oluruz.
• Ayakkabımızı bu işlemlerden geçirdikten sonra kesinlikle güneşin önüne , soba kenarına ya da kalorifer yanına koymamalıyız eğer bunu yaparsak ayakkabımız kırışacak ve rengini açacaktır.
Bunun yerine ayakkabımızı oda sıcaklığında sıcak olmayan bir yerde bekletmeliyiz. İsteğe bağlı olarak kurutma işlemini yaparken ayakkabınızı gazeteye sarıp bekletebilirsiniz ancak gazeteyi sık sık değiştirmenizde fayda var.
Deri ayakkabınıza bu işlemleri uygulayarak uzun yıllar kullanabilirsiniz.
Deri ayakkabıları uzun süre giyebilmek için iyi önerilerde bulunmuşsunuz çok teşekkürler… Farklı farklı ayakkabıları birkaç gün değişimli olarak giyindiğimizde hem çabuk yıpranmamış olacak hem de daha uzun süre giyebileceğiz.