Veteriner olmak isteyen kişilerin bu konu hakkındaki araştırmalarında ilk sıralarda; veterinerlerin görevleri, eğitimleri, özellikleri yer almaktadır. Bu anlamda veteriner olmak isteyen kişilerde akademik ve kültürel olarak bazı özelliklerin arandığı görülmektedir.
Veteriner Nedir, Ne İş Yapar?
Veterinerler; evcil hayvanların, çiftliklerde yaşayan hayvanların, sokak hayvanlarının ve diğer hayvanların tıbbi durumlarını inceleyen ve gerekli gördükleri durumlarda tedaviler uygulayan kişilere denmektedir. Veterinerlerin ana sorumlulukları hayvanların tıbbi durumlarının incelenmesi ve tedavilerinin yapılması olsa da başka konularda da sorumluluklar ve görevler yüklendikleri görülmektedir. Bu anlamda bir veterinerin yapması gereken uygulamalar şu şekilde sıralanabilmektedirler;
- Veterinerler, hayvanların yaralanmaları ya da hastalanmaları durumunda gerekli tanı yöntemlerini uygulamak, hayvanı tedavi etmek ve bu sürecin takibini gerçekleştirmek ile yükümlülerdir.
- Veterinerlerin görevleri arasında, özellikle sokak hayvanlarına hastalık ve enfeksiyon durumlarının oluşmasına karşın aşı uygulaması başlatmak da yer almaktadır.
- Hayvanların muayeneleri sırasında kan, doku, idrar gibi testleri veterinerler gerçekleştirilmektedir.
- Veteriner görevleri içerisinde hayvan haklarının savunulması da yer almaktadır.
- Veterinerler, hayvan sahiplerini bazı konularda bilgilendirmelidirler. Bu konular arasında hayvanın bir sonraki aşısı, beslenme ve kilo durumu ve genel bakım yer almaktadır.
- Veteriner olan kişilerin hastalarının; hayvanlar arasında oluşabilecek enfeksiyonla yayılan bir rahatsızlığa sahip olmaması gerekmektedir.
Nasıl Veteriner Olunur?
Veteriner olmak isteyen kişilerin bazı özellikleri ve eğitim aşamalarını yerine getirmesi gerekmektedir. Bu anlamda veteriner olmak isteyen kişilerin ilk olarak veterinerlik fakültesi bulunduran bir okulda okumaları gerekmektedir. Veterinerlik okuyan öğrenciler, son dönemlerinde intörnlük eğitimi almaktadırlar. Aynı zamanda öğrencilerin yüksek lisans derecesi ile mezun oldukları da bilinmektedir.
Veteriner Olmak İçin Hangi Şartlar Aranmaktadır?
Hayvanlara tıbbi müdahaleler yapmak isteyen kişilerde veteriner okulu okunması ve bazı özelliklere sahip olunması gerekmektedir. Bu özelliklerden bazıları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Veteriner olmak isteyen kişilerin, hızlı ve yetenekli olmaları gerekmektedir. Bu sayede hayvanların tıbbi müdahaleleri çok daha kısa süre içerisinde gerçekleşmekte ve hayvanın yaşan süresi uzatılmaktadır.
- Hayvan sahiplerinin anlattıklarını dinlemek, o kişi ile iletişim içerisinde yer almak ve empati kurmak da veterinerlerde aranan özellikler arasında bulunmaktadırlar.
- Problemleri çözüme kavuşturma yeteneğine sahip olmak, el becerisi ve kabiliyeti bulundurmak da veterinerlerin görevleri arasında yer almaktadır.
- Hayvanların sahipleri ile görüşmek, hayvanın durumu ile ilgili sahibine bilgi vermek de tedavi süreci içerisinde yer almaktadır
Veteriner hekim olmak için bir üniversitenin gerekli bölümünden mezun olan kişilerin sahada çalışma olanağına sahip oldukları görülmektedir. Aynı zamanda veteriner hekimlerin görevleri arasında sadece hayvanlarda bulunan hastalıkların tedavi edilmesi değil gerekli önlemlerin alınması da yer almaktadır. Bu anlamda hayvansal ürün üretimi gerçekleştirilen yerlerde, hayvansal yemlerin analizinde ve çiftçiliklerde de veteriner ihtiyacı bulunabilmektedir.
Veteriner Maaşları Ne Kadardır?
Veteriner, iş olanakları bakımından geniş bir yelpazeye sahip olan meslek gruplarında bulunan kişiler arasında yer almaktadır. Veteriner maaşları ise, veterinerlerin çalıştıkları yerlere ya da iş deneyimlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu anlamda veteriner maaşlarının geniş bir aralığa sahip olduğu bilinmektedir. Özel sektörde çalışan veterinerlerin 3.000 TL’den 15.000 TL’ye kadar değişebilen maaş seçenekleri bulunmaktadır.
Aynı zamanda kamu kuruluşlarında çalışan veterinerlerin de yaklaşık 25 yıllık bir iş deneyimine sahip olmaları durumunda, 6.400 TL ile 7.250 TL arasında değişen bir maaşa sahip olabildikleri bilinmektedir. Veteriner hekimlerin genellikle özel sektörde yer alan veteriner kliniklerinde çalışmaları, kendi kliniklerini açmaları ya da farklı iş deneyimlerine sahip olmaları sebebi ile net bir maaş miktarının söz konusu olmadığı görülmektedir.