Dünya üzerinde içilebilecek su miktarının nüfus ile ters orantılı şekilde azalma göstermesi, fabrika ve benzeri imalathanelerin, imalat atıklarını sıvı veya gaz yolu ile tedbirsiz şekilde doğaya atarak içilebilir su kaynaklarını kirletmesi, kirli suyun temiz suya çevrilmesi ihtiyacını günden güne artırmaktadır. Bunlara ek olarak üretim hanelerin temel gereçlerini soğutma amacıyla temiz su kaynaklarını kirleterek kullanılamaz hale getirmesi de önemli oranda su kirliliğini artırmaktadır. Gelişen teknoloji ve büyüyen insan kaynakları beraberinde kaçınılmaz olarak atık maddeleri getirmektedir. Tedbir alınmadığı sürece ise bu atık maddelerin doğayı kirletmeleri ile aralarında hiçbir engel kalmamaktadır. Özellikle doğada çözülme yarı ömrü uzun maddelerin çevreyi ve suyu ciddi şekilde kirletebildiği bazı durumlarda geri dönüşün mümkün dahi olmadığı gözler önüne serilmektedir. Bakterileri kullanarak kirli suyu içme suyuna dönüştüren sistemin ihtiyacı da belirttiğimiz bu gereksinimler sonucu doğmuştur.
Bakteriler sayesinde kirli suyunu içme suyuna çeviren sistemin temel prensibi ve çalışma mekanizmasını ana tema olarak belirlediğimiz bu yazımızda, sistem hakkında ayrıntılı bilgi edinebilmeniz için araştırma perdemizi geniş tuttuk. British Columbia Üniversity, bu muhteşem icadın altında imzası bulunan eğitim kurumudur. 2017 senesi Nisan- Mayıs aylarında ilk denemeleri Kanada’nın çeşitli bölgelerinde denemeye sürülmüştür. Sistem temel olarak hücre zarı depolarının, suyun içerisinde bulunan ve kirliliğe sebebiyet veren organik maddeleri hapsetmesi, bakteri ve virüs de dâhil olmak üzere sudaki kirliliğe süzgeç görevi görerek temizliği sağlaması ile çalışır. Daha sonra zararlı olmayan bakteriler tarafından, hapsedilmiş vaziyette olan bu kir ve diğer organik maddeler parçalanır zararsız hale getirilir. Bu sistem sayesinde suyun yaklaşık olarak %99luk bir kısmının temizlenmesi hedefleniyor ve su içilebilecek hale geliyor.
Bakteriler sayesinde kirli suyun içme suyuna çevrilmesi işlemi dünya üzerinde su kıtlığı yaşanan ve kirlilik nedeniyle içilemeyen suların bol miktarda bulunduğu bölgelerde hayat kurtarıcı bir buluş olabilir. Yer çekimi mekaniği ile çalışan ve son derece az maliyet ile çalışabilen bu sistem geleceğin en çok kullanılan cihazlarının temelini atabilecektir.